MUSS CZEKOLADOWY Z ESPRESSO.rtf

(1 KB) Pobierz

Mus czekoladowy z espresso

Składniki:

• 1 - 2 łyżeczki kawy espresso Bellarom

• 75 g czekolady pełnomlecznej Fin Care

• 75 g czekolady Arriba Extra Bitter 70 %  J.D. Gross

• 2 świeże jajka z wolnego wybiegu

• 75 g cukru pudru 

• 200 g śmietany do ubijania Pilos

• 1 tabliczka czekolady o smaku kawowo-śmietankowym Bellarom do dekoracji (30 g)

Przygotowanie:Zaparzyć 50 ml espresso, a następnie odstawić do ostygnięcia. Oba rodzaje czekolady posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić, aby lekko ostygły.

Rozbić jajka. Żółtka ubijać z cukrem pudrem przez kilka minut, aż powstanie gęsty, jasny krem. Dodawać na przemian czekoladę i kawę. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą. Białka ubić na sztywno i również delikatnie wymieszać z masą, aby powstała lekka pianka. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

 

Podawać ze świeżo startą czekoladą o smaku kawowo-śmietankowym. W miarę możliwości spożyć tego samego dnia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin