Tort makowy z kremem z białej czekolady.doc

(82 KB) Pobierz
Tort makowy z kremem z białej czekolady

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na blaty:

·         5 jajek

·         15 dag cukru pudru

·         2 łyżki mielonych migdałów

·         12 dag mąki pszennej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 płaska łyżka proszku do pieczenia

·         20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Składniki na poncz:

·         pół szklanki wody

·         3 łyżki rumu

Składniki na masę z białej czekolady:

·         30 dag białej czekolady

·         400 ml śmietany kremówki 

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego :)

* tort mozna również posmarować warstwą dżemu (pod kremem)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin