Sos sa-tehCzas przygotow. 40 min.100 g orzeszkow ziemnych,1 cebula,2 zabki czosnku,3 suszone papryczki chilli,100 g masla orzechowego lub 2 lyzki margaryny,2 lyzki zmielonych orzechow ziemnych,1 kawalek cynamonu,3 listki laurowe,2 lyzki sosu sojowego,4 lyzki cukru,3 lyzki soku z cytryny,3 lyzki oleju.1. Orzeszki ziemne wyluskac, oplukac, posiekac. Papryczki chilli namoczyc wcieplej wodzie przez 5 min., usunac nasionka i pokroic na male kawalki.Czosnek i cebule obrac i posiekac.2. Orzeszki, czosnek, cebule i chilli zmiksowac lub utrzec w mozdzierzu.3. Na patelni rozgrzac olej, wlozyc zmiksowana mase, smazyc 2 min., dodac sossojowy, cukier, skorke i sok z cytryny. Wlac pol szklanki wody i gotowac namalym ogniu 5 min. Dodac maslo orzechowe, kawalek cynamonu i listki laurowe,gotowac na malym ogniu do zgestnienia.4. Sos Sa-teh mozna przechowywac w lodowce ok. 2 tygodni. Przed podaniem usunaccynamon i listki laurowe.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 80.
Koteciek