Tosty francuskie
dla >6 osób
pieczywo (czerstwawe), jajka, mleko, cukier, olej, do smażenia
czas przygotowania: do 20 min
1. Kroimy pieczywo na grube kromki, niezależnie czy to chleb bulki, bagietka czy inne, każde starszawe pieczywko się nadaje.2. Moczymy kromki w mleku, aż dobrze nasiąkną, następnie w roztrzepanym jajku i od razu na rozgrzany olej na patelni. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienia a jeśli zostało nam trochę jajka to wlewamy również na patelnie i ścinamy.3. Tosty podajemy posypane cukrem. Można również podawać polane miodem, syropem klonowym, z dżemem, nutellą lub innymi dodatkami wg własnych upodobań. Smacznego :)Znajda się i tacy (olaboga!) którzy lubią owe danie podane na pikantnie np. z Ketchupem ;)
Domowe zapiekanki
dla 2-4 osób
chleb zwykły, wg uznaniapieczarki, pół kgser żółty, wg uznaniaketchup, masło, olej, sól, szczyptapieprz, szczypta
Opis przygotowania
1. Płuczemy, obieramy i kroimy na małe plasterki pieczarki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy.2. Kromki chleba smarujemy masłem, a piecyk rozgrzewamy. Ser żółty ścieramy na tarce.3. Na kromki kładziemy sporo pieczarek, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego piecyka. Gdy ser się roztopi, a chleb będzie przypieczony wyjmujemy na talerz i polewamy ketchupem. Smacznego!
Parówki panierowane
dla 2 osób
parówka, 4cienkie plastry boczku, 4jajko, 1Bułka tarta, 4 łyżkimąka, 2 łyżkiolej do smażenia,
1. Z parówek usunąć osłonki, owinąć je boczkiem i panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z piklami.
Parówkowe ryjki
cienkie parówki, 60 dagpieczarki, 50 dagduża cebula, 1marchewka, 3seler, 1/2korzeń pietruszki, przyprawa uniwersalna do potraw, olej do smażenia,
1. Parówki obieram z folii, każdą kroję na trzy części, potem każdą część nacinam z obu stron na głębokość ok. pół cm, tak aby powstało coś w rodzaju otwartego "pyszczka". Na gorącym oleju obsmażam parówki ze wszystkich stron.2. Oczyszczone pieczarki kroję w paski lub kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieram, opłukuję i trę na tarce o dużych otworach. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, chwilę smażę, dodaję pieczarki, posypuję przyprawą uniwersalną. Po 10 minutach duszenia dodaję starte warzywa. Duszę na wolnym ogniu, aż składniki będą miękkie.3. Na koniec dodaję usmażone parówki, przyprawiam do smaku, mieszam. Chwilę pozostawiam na ogniu, podaję na gorąco z pieczywem.
Zapiekane parówki
dla 4-6 osób
makaron, 1/2 opakowaniaparówki, 30 dagcebula, 1ostry ketchup, 1 szklankamasło, 3 łyżki
czas przygotowania: do 60 min
1. Naczynie żaroodporne wysmarować jedną łyżką masła. Makaron ugotować al dente. Parówki pokroić na kawałki.2. Na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać ketchup i po zagotowaniu połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałki parówek.3. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min.
Zapiekanka z cukinii
cukinia, 3 szkl (startej na tarce i odciśniętej)mąka, 1 szklcebula, 0/5 szklser żółty, 0/5 szklJaja, 4 szt.pr. do piecz., 1 łyżeczkaolej, 0/5 szklczosnek, 1 ząbeknatka pietruszki, sól, pieprz, majeranek,
czas przygotowania: do 45 min
1. Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do formy i pieczemy 30 min. w temp. 250/C. SMACZNEGO
Omleciki
mleko, 1/8 ljajka, 2ciemne czereśnie, 30 dkgcukier waniliowy, 1 łyżkacukier, 75 dkgmąka, 125 gśmietana, 20 mlcukier puder, 2 łyżkioliwa, 2 łyżkisól,
1. Mleko wymieszać z uprzednio roztrzepanymi jajkami, wanilią, szczyptą soli i cukrem. Dosypać przez sito mąkę i energicznie wymieszać.2. Ciasto odstawić na 30 minut. Czereśnie umyć, wydrylować i dodać do ciasta.3. Śmietanę ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 8 omlecików. Gotowe trzymać w ciepłym piekarniku.4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo skropić je też likierem wiśniowym.
Parówki zapiekane w naleśnikach
mleko, 3/4 szklankimąka, 20 dagsol, cienkie parówki, 6 sztukjajka, 4 szt.Bułka tarta, ostry, żółty ser, 10-15 dagkeczup, kilka łyżekłyżka oliwy, olej, łyżka masła,
1. Mleko i 2 jaja rozmącić z mąką, dodać szczyptę soli i oliwę. Dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny.2. Usmażyć 6 naleśników. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Parówki obrać z osłonek, ułożyć po jednej na każdym naleśniku, posmarować keczupem, posypać startym serem.3. Pozostałe jaja roztrzepać. Naleśniki zwinąć, obtaczać w jajach i tartej bułce4. Na patelni rozgrzać olej zmieszany z masłem. Obsmażyć na nim każdy naleśnik ze wszystkich stron na złoty kolor.
Naleśniki z niespodzianką
parówki, 6plasterki szynki, 6plasterki sera żółtego, 6jajka, mleko woda mineralna gazowana, mąka,
1. Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto naleśnikowe ,a następnie smażymy naleśniki. Na usmażone naleśniki nakładamy po jednym plasterku szynki ,sera żółtego i parówkę. Wszystko razem zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną żółtego sera i zapiekamy dopóki ser się nie roztopi.
parówki w cieście
parówki, 6jajka, 3mąka, pół szklankisól, pieprz,
1. Roztrzepane jajka mieszamy z mąką i przyprawami (powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)Obrane parówki kroimy na ćwiartki, następnie obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy.
Ser - po nartach
4 plastry sera żółtego ok.1 cm grubości, 2 jajka, 1/2 szkl. mąki zwykłej, mleko - ile zabierze ciasto, sól, majeranek, suszony koperek-do smaku, olej do smażenia,
1. Jajka, mąkę, mleko i przyprawy pomieszać widelcem aż powstanie ciasto konsystencji bardzo gęstego ciasta "naleśnikowego"2. Ser panierować w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.3. Podawać z frytkami i ulubioną sałatką
Serowe poduszeczki
25 dag mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny zwykłej, 2 łyżki śmietany kwaśnej, 3 dag drożdży, 25 dag sera białego, 25 dag sera żółtego, jajko, sól, pieprz, ulubiona przyprawa do posypania poduszeczek,
1. Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto, które dobrze włożyć na parę godz. do lodówki, ale nie jest to konieczne. FARSZ- ser biały, ser żółty starty grubo, sól i pieprz dobrze wymieszać na jednolitą masę, w razie gdy jest bardzo twarda - dołożyć trochę śmietany. Ciasto rozwałkować na ok. 2 mm, wykrawać prostokąty , na środek położyć trochę farszu, zlepić rogi (robię to widelcem i wychodzi fajny wzór). Surowe poduszeczki posmarować rozmąconym jajem, posypać solą i ulubioną przyprawę - u mnie jest to kminek. Piec ok 15 min w temp.180 st. koniecznie na pergaminie. Wygląda to bardzo ładnie i smakuje wyśmienicie.
BANAN W CIEŚCIE KOKOSOWYM
dla 1 osoby
obrany banan, 1jajko, 1mąka, mleko, wiórki kokosowe, olej do smażenia
1. Z mąki, jajka i mleka utrzepać ciasto. Dodać wiórki kokosowe. 2. Banana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Obtaczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. 3. W ulepszonej wersji białko ubić na pianę. Potrawa uwielbiana przez dzieci. Pychotka.
Bananowe tosty
banan dojrzały, 1mleko, 1/2 szklankicynamon, 1/2 łyżeczki chleb, 5-6 kromek
Banana wraz z mlekiem i cynamonem zmiksować, przelać do miski, maczać w tak otrzymanej masie pokrojone kromki chleba. Można smażyć na małym ogniu, używając do tego koniecznie małą ilość oliwy z oliwek lub też rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, skropić oliwą kromki i wyłożyć na blaszce piec do 20 min do uzyskania złotego koloru. Można podawać wraz z pokrojonymi bananami i jogurtem lub polać czekoladą:)
Kiełbaski na śniadanie:)
cebula, 2 sztukipapryka, pół dużejjabłko, 1 słodkiekiełbasa toruńska, pętkowino czerwone wytrawne, kieliszekoliwa,
cebule pokroić w plasterki, jabłko w talarki, paprykę w drobne paski, kiełbasę pociąć w 5 cm kawałki pokrojone na pół, wszystko wrzucić na oliwę i smażyć, pod koniec smażenia podlać winem zwiększyć ogień i czekać aż wino odparuje; nie przyprawiać – warzywa i wino samo nadadzą smak potrawie;doskonale śniadanie ....do tego warzywa musztarda i gotowe:)
Maślane bułeczki
drożdże instant/świeże, 1 1/4 łyżeczki / 10g świeżychletnie mleko, 175mlpłynne masło, 30gcukier, 1 łyżkajajko, 1Mąka pszenna, 280gsól, 1 łyżkapłynne masło do posmarowania, 15g
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto(w razie potrzeby dosypać troszkę mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości).Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem.Piec 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
Tosty – sznycelki
fizjo.awf