Przepisy na pyszne śniadanka.doc

(90 KB) Pobierz
Tosty francuskie

Tosty francuskie

Składniki

dla >6 osób

pieczywo (czerstwawe),
jajka,
mleko,
cukier,
olej, do smażenia

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Kroimy pieczywo na grube kromki, niezależnie czy to chleb bulki, bagietka czy inne, każde starszawe pieczywko się nadaje.
2. Moczymy kromki w mleku, aż dobrze nasiąkną, następnie w roztrzepanym jajku i od razu na rozgrzany olej na patelni. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienia a jeśli zostało nam trochę jajka to wlewamy również na patelnie i ścinamy.
3. Tosty podajemy posypane cukrem. Można również podawać polane miodem, syropem klonowym, z dżemem, nutellą lub innymi dodatkami wg własnych upodobań. Smacznego :)
Znajda się i tacy (olaboga!) którzy lubią owe danie podane na pikantnie np. z Ketchupem ;)

Domowe zapiekanki

Składniki

dla 2-4 osób

chleb zwykły, wg uznania
pieczarki, pół kg
ser żółty, wg uznania
ketchup,
masło,
olej,
sól, szczypta
pieprz, szczypta

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Płuczemy, obieramy i kroimy na małe plasterki pieczarki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy.

2. Kromki chleba smarujemy masłem, a piecyk rozgrzewamy. Ser żółty ścieramy na tarce.

3. Na kromki kładziemy sporo pieczarek, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego piecyka. Gdy ser się roztopi, a chleb będzie przypieczony wyjmujemy na talerz i polewamy ketchupem. Smacznego!

Parówki panierowane

Składniki

dla 2 osób

parówka, 4
cienkie plastry boczku, 4
jajko, 1
Bułka tarta, 4 łyżki
mąka, 2 łyżki
olej do smażenia,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Z parówek usunąć osłonki, owinąć je boczkiem i panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z piklami.

Parówkowe ryjki

Składniki

dla 2-4 osób

cienkie parówki, 60 dag
pieczarki, 50 dag
duża cebula, 1
marchewka, 3
seler, 1/2
korzeń pietruszki,
przyprawa uniwersalna do potraw,
olej do smażenia,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Parówki obieram z folii, każdą kroję na trzy części, potem każdą część nacinam z obu stron na głębokość ok. pół cm, tak aby powstało coś w rodzaju otwartego "pyszczka". Na gorącym oleju obsmażam parówki ze wszystkich stron.

2. Oczyszczone pieczarki kroję w paski lub kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieram, opłukuję i trę na tarce o dużych otworach. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, chwilę smażę, dodaję pieczarki, posypuję przyprawą uniwersalną. Po 10 minutach duszenia dodaję starte warzywa. Duszę na wolnym ogniu, aż składniki będą miękkie.

3. Na koniec dodaję usmażone parówki, przyprawiam do smaku, mieszam. Chwilę pozostawiam na ogniu, podaję na gorąco z pieczywem.

Zapiekane parówki

Składniki

dla 4-6 osób

makaron, 1/2 opakowania
parówki, 30 dag
cebula, 1
ostry ketchup, 1 szklanka
masło, 3 łyżki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

1. Naczynie żaroodporne wysmarować jedną łyżką masła. Makaron ugotować al dente. Parówki pokroić na kawałki.

2. Na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać ketchup i po zagotowaniu połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałki parówek.

3. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min.

Zapiekanka z cukinii

Składniki

dla 2-4 osób

cukinia, 3 szkl (startej na tarce i odciśniętej)
mąka, 1 szkl
cebula, 0/5 szkl
ser żółty, 0/5 szkl
Jaja, 4 szt.
pr. do piecz., 1 łyżeczka
olej, 0/5 szkl
czosnek, 1 ząbek
natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do formy i pieczemy 30 min. w temp. 250/C. SMACZNEGO

Omleciki

Składniki

dla 2-4 osób

mleko, 1/8 l
jajka, 2
ciemne czereśnie, 30 dkg
cukier waniliowy, 1 łyżka
cukier, 75 dkg
mąka, 125 g
śmietana, 20 ml
cukier puder, 2 łyżki
oliwa, 2 łyżki
sól,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Mleko wymieszać z uprzednio roztrzepanymi jajkami, wanilią, szczyptą soli i cukrem. Dosypać przez sito mąkę i energicznie wymieszać.

2. Ciasto odstawić na 30 minut. Czereśnie umyć, wydrylować i dodać do ciasta.

3. Śmietanę ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 8 omlecików. Gotowe trzymać w ciepłym piekarniku.

4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo skropić je też likierem wiśniowym.

Parówki zapiekane w naleśnikach

Składniki

dla 2-4 osób

mleko, 3/4 szklanki
mąka, 20 dag
sol,
cienkie parówki, 6 sztuk
jajka, 4 szt.
Bułka tarta,
ostry, żółty ser, 10-15 dag
keczup, kilka łyżek
łyżka oliwy,
olej,
łyżka masła,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Mleko i 2 jaja rozmącić z mąką, dodać szczyptę soli i oliwę. Dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny.

2. Usmażyć 6 naleśników. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Parówki obrać z osłonek, ułożyć po jednej na każdym naleśniku, posmarować keczupem, posypać startym serem.

3. Pozostałe jaja roztrzepać. Naleśniki zwinąć, obtaczać w jajach i tartej bułce

4. Na patelni rozgrzać olej zmieszany z masłem. Obsmażyć na nim każdy naleśnik ze wszystkich stron na złoty kolor.

Naleśniki z niespodzianką

Składniki

dla 2-4 osób

parówki, 6
plasterki szynki, 6
plasterki sera żółtego, 6
jajka,
mleko woda mineralna gazowana,
mąka,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto naleśnikowe ,a następnie smażymy naleśniki. Na usmażone naleśniki nakładamy po jednym plasterku szynki ,sera żółtego i parówkę. Wszystko razem zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną żółtego sera i zapiekamy dopóki ser się nie roztopi.

parówki w cieście

Składniki

dla 2-4 osób

parówki, 6
jajka, 3
mąka, pół szklanki
sól,
pieprz,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Roztrzepane jajka mieszamy z mąką i przyprawami (powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)Obrane parówki kroimy na ćwiartki, następnie obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy.

Ser - po nartach

Składniki

dla 2-4 osób

4 plastry sera żółtego ok.1 cm grubości,
2 jajka,
1/2 szkl. mąki zwykłej,
mleko - ile zabierze ciasto,
sól, majeranek, suszony koperek-do smaku,
olej do smażenia,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1.        Jajka, mąkę, mleko i przyprawy pomieszać widelcem aż powstanie ciasto konsystencji bardzo gęstego ciasta "naleśnikowego"
2. Ser panierować w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3. Podawać z frytkami i ulubioną sałatką
 

Serowe poduszeczki

Składniki

dla 2-4 osób

25 dag mąki pszennej,
1/2 kostki margaryny zwykłej,
2 łyżki śmietany kwaśnej,
3 dag drożdży,
25 dag sera białego,
25 dag sera żółtego,
jajko,
sól, pieprz, ulubiona przyprawa do posypania poduszeczek,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto, które dobrze włożyć na parę godz. do lodówki, ale nie jest to konieczne. FARSZ- ser biały, ser żółty starty grubo, sól i pieprz dobrze wymieszać na jednolitą masę, w razie gdy jest bardzo twarda - dołożyć trochę śmietany.
Ciasto rozwałkować na ok. 2 mm, wykrawać prostokąty , na środek położyć trochę farszu, zlepić rogi (robię to widelcem i wychodzi fajny wzór). Surowe poduszeczki posmarować rozmąconym jajem, posypać solą i ulubioną przyprawę - u mnie jest to kminek. Piec ok 15 min w temp.180 st. koniecznie na pergaminie. Wygląda to bardzo ładnie i smakuje wyśmienicie.

BANAN W CIEŚCIE KOKOSOWYM

Składniki

dla 1 osoby

obrany banan, 1
jajko, 1
mąka,
mleko,
wiórki kokosowe,
olej do smażenia

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Z mąki, jajka i mleka utrzepać ciasto. Dodać wiórki kokosowe.

2. Banana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Obtaczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

3. W ulepszonej wersji białko ubić na pianę. Potrawa uwielbiana przez dzieci. Pychotka.

Bananowe tosty

Składniki

dla 1 osoby

banan dojrzały, 1
mleko, 1/2 szklanki
cynamon, 1/2 łyżeczki
chleb, 5-6 kromek

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

Banana wraz z mlekiem i cynamonem zmiksować, przelać do miski, maczać w tak otrzymanej masie pokrojone kromki chleba. Można smażyć na małym ogniu, używając do tego koniecznie małą ilość oliwy z oliwek lub też rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, skropić oliwą kromki i wyłożyć na blaszce piec do 20 min do uzyskania złotego koloru. Można podawać wraz z pokrojonymi bananami i jogurtem lub polać czekoladą:)

Kiełbaski na śniadanie:)

Składniki

dla 2-4 osób

cebula, 2 sztuki
papryka, pół dużej
jabłko, 1 słodkie
kiełbasa toruńska, pętko
wino czerwone wytrawne, kieliszek
oliwa,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

cebule pokroić w plasterki, jabłko w talarki, paprykę w drobne paski, kiełbasę pociąć w 5 cm kawałki pokrojone na pół, wszystko wrzucić na oliwę i smażyć, pod koniec smażenia podlać winem zwiększyć ogień i czekać aż wino odparuje; nie przyprawiać – warzywa i wino samo nadadzą smak potrawie;
doskonale śniadanie ....do tego warzywa musztarda i gotowe:)

Maślane bułeczki

Składniki

dla 2-4 osób

drożdże instant/świeże, 1 1/4 łyżeczki / 10g świeżych
letnie mleko, 175ml
płynne masło, 30g
cukier, 1 łyżka
jajko, 1
Mąka pszenna, 280g
sól, 1 łyżka
płynne masło do posmarowania, 15g

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto(w razie potrzeby dosypać troszkę mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem.
Piec 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

Tosty – sznycelki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin