CIASTO CZEKOLADOWE Z WLOSKIMI ORZECHAMI.rtf

(1 KB) Pobierz

Ciasto czekoladowe z włoskimi orzechami

Składniki na ok. 25 porcji:

    200 g masła Pilos

    2 tabliczki gorzkiej czekolady J.D. Gross

    3 jajka

    180 g cukru pudru Sweet Family

    szczypta soli Castello

    80 g mąki pszennej  Castello

    1 łyżeczka proszku do pieczenia Castello

    tłuszcz do formy Promienna

    cukier puder do posypania Sweet Family

    150 g kalifornijskich orzechów włoskich Alesto

Sposób przygotowania:Masło pokroić w kostkę, 200 g czekolady drobno posiekać i oba składniki stopić razem w gorącej kąpieli wodnej. Jajka, cukier puder i sól ubić na gęsty, jasny krem. Dodać lekko schłodzoną masę czekoladową i wymieszać. Orzechy włoskie i pozostałą czekoladę grubo posiekać, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać. Ciasto rozsmarować w natłuszczonej formie do pieczenia (18 x 25 cm) i piec w gorącym piecu w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż wierzch stwardnieje, a wnętrze będzie nadal trochę miękkie, ewentualnie pod koniec czasu pieczenia przykryć folią aluminiową, aby wierzch nie stał się zbyt ciemny. Ostudzić w formie, wyjąć i pokroić w kostkę, za pomocą foremki w kształcie choinki i cukru pudru oprószyć motywem choinki.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin