Smażone banany w sosie kawowo-nugatowym
Składniki na 4 porcje:
1 łyżeczka kawy ziarnistej Bellarom Espresso
100 g kremu orzechowo-nugatowego Choco Nussa
2 łyżki śmietany do ubijania Pilos
150 g truskawek
4 niezbyt miękkie banany (po ok. 130 g)
1-2 łyżki masła Pilos
Sposób przygotowania:Kawę zmielić, a następnie zagotować 50 ml mocnego espresso. Stopić w nim krem orzechowo-nugatowy i dodać śmietanę. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i smażyć na gorącym maśle przez 2-3 minuty z obu stron. Po pierwszym obróceniu skropić syropem z kawy i lekko skarmelizować. Banany i truskawki ułożyć na 4 talerzach i polać sosem.
monika260