DM PIECZYWA I WYPIEKI.docx

(1527 KB) Pobierz

                                                         DM PIECZYWA I WYPIEKI

 

 


BUŁECZKI NA PARZE (MAN TOU)
Skład:
3 1/2 szklanki przesianej mąki (ja bym nie przesiewała, w końcu od tego jest mąka pp:P)
1 1/2 łyżeczki drożdży
1 - 1 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki fruktozy
1/2 łyżeczki soli

Robimy:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodac kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, pozostawić w cieplym miejscu na ok. 10 minut.
2. Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki wymieszanej z solą - mieszając powoli wlewać wodę - powstanie ciasto jak na pierogi
3. Ciasto wyrabiać przez ok. 7-8 minut dosypując pozostałą ilość mąki, pozostawić do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość)
4. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość dwóch palców, wycinać szklanką krążki, odkładać, aby znów trochę wyrosły
5. Garnek napełnić wodą do połowy, u wierzchu umocować 2-3 warstwy gazy, wodę zagotować
6. Na gazę kłaśc po kilka bułeczek, przykryć szczelnie miską, gotować wodę na dużym ogniu ok. 25 min. Wyłączyć gaz, po 3 min. powoli zdjąć pokrywkę (nie wcześniej bo mogą bułeczki opaść)
7. Podawać do chińskich potraw które zawierają dużo sosu.
Proporcje na 8-10 bułeczek

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_merge.gif

 

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifmiqusia  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
http://forum.montignac.com.pl/images/avatars/upload/94567084841583f15305d4.jpg

 

 

 MACA

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_quote.gif


2 szkl. mąki pp
1 szklanka ciepłej wody
1 lyżeczka oliwy z oliwek
rozmaite przyprawy

Mąkę delikatnie zagnieść z ciepłą wodą i przyprawami. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, wyciąć krążki. Smażyć na patelni bez tłuszczu, lub wyłożyć na blachę pokrytą pergaminem (jeśli piekarnik ma dwustronne opiekanie), aż placki osiągną złotawy kolor.


TOSTY

*dżemowe:

2 kawałki chlebka żytniego kwadratowego najlepiej
twaróg 0%tłuszczu
jak również troszeńkę jogurtu żeby twaróg nie zjeżdżał
oraz dżemik oczywiście

*warzywkowy
chlebeczek,
papryka, ogóras, pomidorek
kapkę soku pomidorowegożeby nawilżyc lekko kanapkę

*czosnkowy Memette :>
znów chlebek
i znów twaróg
czosnek i zioła rozmaite

Robimy sobie tosta warstwowo, w dowolnej kolejności i zresztą jak tam chcemy.
Po czym pchamy do tostera i trzymamy trochę.

Imho można zabrać do pracy i zjeść na zimno jak się nie boimy :>


CHLEBEK HERETYCZKI by Gusiek

Ja umiem tylko miary objętościowe

300 ml mąki pp (może być sama pszenna, moze być z żytnią)
100 ml letniej wody
ćwierć dużych drożdży (czyli 25g?)
szczypta soli
szczypta malusieńka cukru albo parę kropelek miodu
kopiata łyżka oliwy z oliwek

Mąkę wsypać do naczynia, wygrzebać w niej dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem lub pokropić miodem, zalać połową letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce, zeby drożdże zapracowały. W reszcie wody rozpuścić trochę soli, dodać do mąki, dodać oliwę, wyrabiać ciasto, aż będzie ładna jednolita masa. Jak ktoś lubi, to można dodać do ciasta ziół wszelkiej maści - oregano, bazylię... Po wyrobieniu odłożyć znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś pół godziny minimum. Nie wyrośnie bardzo bo to mąka pp.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Chlebek formować na blasze posmarowanej oliwą. Można znów po wierzchu posypać ulubionymi ziołami albo grubą solą. Ja robię taki bardziej płaski, podpłomykowaty - jak foccacia włoska. Taki mi się piecze 15 minut.
Jest pyszny z sałatką z pomidorów np.
Skoro i tak już zostałam heretyczką to dodam, że świetnie smakuje maczany w oliwie z ziołami Oczywiście bez przesady
A w drugiej fazie można do niego dodać ziarna słonecznika albo dyni, pycha

Zrobiłam udany eksperyment - część mąki pp pszennej (50 ml) zastapiłam mąką z amarantusa (Zuzel pozwoliła ) - rewelka, a jak wyrósł - jak na polepszaczach . Polecam gorąco dodawanie maki amarantusowej Zdrowa jest jak diabli.

(To taki chlebek dla odważnych . Zuzel)

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_move.gif

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_profile.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_pm.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_email.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_www.gif

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifZuzel  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
 

BUŁECZKI TWAROGOWE by Sylvia (lub jeśli ktoś woli bardzo zmodyfikowany przepis Anusiaczka)

25 dag twarogu chudego
25 dag mąki pszennej pp
2 białka
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli ew. inne przyprawy
woda (gazowana ) lub mleko chude...
twarożek utrzeć w z białkami dodac mąke wymieszana z proszkiem oraz sól i wode (wody tyle by ciasto nie było kamienne ja daje na oko około 1/3-1/4 szklanki)
jak wyjda za rzadkie to dosypac trochę maki. mokrymi rączkami brac kuleczki wielkości średnio małej , rozpłaszczyć i na blachę z papierem do pieczenia z w.w porcji wychodzi ok 8-10 malutkich bułek. piec w temp 170-190 st aż sie zrumienią.. ( ja pieke ok 10 minut bo mam termoobieg). mozna dodac przyprawy ja np daje paprykę.
smacznego
Sylwia

[ Dodano: 2004-08-11, 19:08 ]
PLECIONKA DROŹDŻOWA

550gram pp maki pszennej (z tego polowe przesiać).
½ łyżki soli
½ łyżki fruktozy (nie musi być)
ok. 100 gram chudego serka homo
ok. 20 gram drożdży
300 ml chudego mleka.

Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, jak trzeba, dodać trochę maki, żeby się ciasto nie przyklejało do miski. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 ½ - 2 godzin. Następnie jeszcze raz zagnieść, uformować dwa walki i upleść “warkocz”. Posmarować mlekiem dla połysku
i piec ok. 45 minut (włożyć do zimnego piekarnika) w temp. 180 stopni.Nie jest to super pulchne ciasto ale zawsze jakąś alternatywa.

[ Dodano: 2004-08-11, 19:08 ]
PIERNIK by Pee

40 dkg maki pszennej typ 2000 lub 30 dkg pszennej i 10 dkg żytniej
0,5 l mleka 0%
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika(bez cukru)
2 jabłka

Przesiać mąkę z proszkiem i przyprawa, do tego wlewać mleko i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone, a najlepiej utarte jabłka. Piec ok. godziny w 160- 170 stopni.
Wygląda jak chleb, ma twarda skórkę, w środku miękki, pięknie pachnie korzeniami. Myślę, ze dałabym na drugi raz więcej jabłek, będzie słodszy, teraz jem go z powidłami , dobry będzie z dżemem z fruktoza.

_________________

Fasolowe zmagania Zuzla

Ogród Zuzla


dobra dodaję moje pasztecicki
2,5 szkl mąki pp
pół szkl jogurtu gęstego
3dag drożdży
2białka

wyrobic ciasto gdyby było za gęste (tzn została nam maka nie wymieszana dodac mleka 0% lub jogurtu) odstawić ale tylko a chwilkę (ja odsatwiłam na 2 godz i wyszło zbyt rzadkie bo się rozlatywało) - musi się dac ładnie rozwałkowac na blacie (uwaga - podsypac dużo mąki! bo sie pieknie przykleja..) najlepiej do kształtu zblizónego do prostokata na 1,5 cm od brzegu nałożyc łyżeczka farsz ( np podduszone pieczarki z cebulką i cukinia ostro doprawione- rpoprocja- ok 1/2 kg pieczarek i 1/2 cukinii i 1 cebula) wzdłuż całego boku następnei dokroic z drugeij strony ciasta tyle by dało się zrobić długi wałek (zawinąć farsz czyli nakryc oboma końcówkami odkrojonymi i lekko przyklepac coby sie skleił) pokroić a małe paszteciki i robic następne wałki az do wykońćzenia ciasta.. piec na złoty kolor w piekarniku ( ja z termoobiegiem piekłam ok 20 minut - mozna nie nagrzewac). jeśli kots lubi to do ciasta tez można dodać przypraw..
smacznego...


CHLEB by ZUZEL

Potrzebny bedzie 1 kg maki pszennej lub żytniej razowej TYP 2000, 60g drożdży (lub 2 paczki drożdży instant), proszek do pieczenia, sól, łyżeczka fruktozy.

Mąke przesypujemy do duzej miski, robimy w środku wgłębienie i wkruszamy drożdże, zalewamy je szklanka letniej (nawet lekko ciepłej) wody, dodajemy fruktozę. Mieszamy w tym wgłębieniu, przykrywamy ściereczką miske i zostawiamy na godzine.
Kiedy wyrośnie dosypujemy dwie łyzeczki soli (ewentualnie 4 łyzeczki słodkiej papryki), 1 łyżeczke proszku do pieczenia, dolewamy 1,5 - 2 szkalnki letniej wody i reka wyrabiamy. Przekładamy do podłużnej, wąskiej foremki, chleb powinien wypełnić ją do połowy wysokości, przykrywamy, trzymamy w cieple (scierka, recznik, a nawet koc) i zostawiamy do wyrośnięcia (żytni nawet kilka godzin). Następnie wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 195 st. na 55 minut.

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_move.gif

 

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gif

PRECELKI by Drewni Kocur

600 g maki pszennej pp
40 g drozdzy
1/8 l letniej wody
1 lyzka soli morskiej - co jest wg mnie za duzo, ja dalam 1/2
1/4 l letniej wody

5 g sody oczyszczonej
1 l wody

Drozdze rozpuscic w 1/8 l wody.
W mace zrobic wglebienie i wlac do niego drozdze, przykryc z wierzchu maka i odczekac 5 minut.
Nastepnie dodawac stopniowo 1/4 l wody (lub troche wiecej, zalezy od maki) z sola.
Wyrobic ciasto. Uformowac walek i podzielic na 16 czesci. Z kazdej formowac precle lub obwarzanki lub podluzne male bagietki. Jak ostatnie uformujesz to pierwsze sa juz
wyrosniete.
Wode (1 l) zagotowac ze soda i wkladac do niej precle itd...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin