fitopatologia.doc

(65 KB) Pobierz
Nieinfekcyjne choroby roślin:

Nieinfekcyjne choroby roślin:

1. Zgorzel liści sercowych i sucha zgnilizna korzeni buraka.

2. Sucha wierzchołkowa zgnilizna owoców pomidora.

3. Uszkodzenia herbicydowe.

 

Czynniki infekcyjne:

- niedobór składników mineralnych,

- czynniki atmosferyczne np. deszcz,

- czynniki glebowe: brak wody, susza fizjologiczna, nieodpowiednia temp. i pH.

 

Ad. 1. Zgorzel liści sercowych i sucha zgnilizna korzeni buraka:

- choroba powodowana niedoborem boru w podłożu,

- liście sercowe (wewnętrzne) zamierają, wewnątrz głowy buraka tworzą się puste przestrzenie (dziury),

- w miejscach zamierających liści tworzą się nowe liście kosztem substancji pokarmowych zgromadzonych w korzeniu,

- wyrastanie nowych liści powoduje wyciąganie górnej części korzenia w stożek.

Ad. 2. Sucha wierzchołkowa zgnilizna owoców pomidora:

- spowodowana niedoborem wapnia w podłożu,

- na owocach pomidora zielonych i dojrzewających po przeciwnej stronie szypułki tworzą się kuliste plamy barwy szaro-beżowej, granica plam jest wyraźnie zaznaczona i ciemno obrzeżona.

 

Wirus – chorobotwórczy czynnik infekcyjny widoczny w mikroskopie elektronowym,

- zbudowany z RNA i otoczki białkowej,

- są patogenami ścisłymi (obligatoryjnymi, bezwzględnymi) żyją tylko i namnażają się w żywych komórkach,

- wnikają w sposób bierny przez mikroskopijne zranienia,

- rozprzestrzeniają się przez plazmodesmy (wolniej) i wiązkami przewodzącym (szybciej).

 

Choroby o podłożu genetycznym: zaczynają być produkowane białka zaburzające normalne funkcjonowanie rośliny. Podstawową metodą ochrony roślin jest uprawianie roślin o wysokiej odporności, należy usunąć rośliny zawirusowane.

 

Objaw chorobowy – zmiana w wyglądzie rośliny, reakcja na czynnik chorobotwórczy, objawiający się zmianami w wyglądzie rośliny.

 

Typowe objawy chorobowe:

- zmiana zabarwienia m.in. mozaikowirusy żółtaczki, białaczki i pstrości (rozbicia barwy),

- nekrotyczne plamistości.

 

Mozaika infekcyjna – są to jasne plamy na tle zielonego liścia pojawiające się w wyniku zahamowania syntezy chlorofilu w komórkach zawirusowanych. Mozaikom zwykle towarzyszy pomarszczenie (wyboistość) blaszki liściowej.

 

Wirozy:

1. Bean mosaic virus BMV (Phaseolus virus 1) – mozaika zwykła fasoli.

2. Bean yellow mosaic virus BYMV (Phaseolus virus 2) – mozaika żółta fasoli.

3. Cucumber mosaic virus CMV (Cucumis virus 1) – mozaika ogórka.

4. Apple mosaic virus AMV (Pyrus virus 2) – mozaika jabloni.

5. Beet mosaic virus (Beta virus 2) – mozaika buraka.

6. Tulip breaking virus TBV (Tulipa virus 1) – pstrość tulipana.

7. Tomato spotted wild virus TSWV (Lycopersicum virus 3) – brązowa plamistość pomidora.

 

Ad. 1. Mozaika zwykła fasoli:

- wirus przenoszony jest za nasionami fasoli,

- pierwsze objawy chorobowe obserwujemy na siewkach roślin bobowatych,

- plamy mozaikowe układają się wzdłuż nerwów blaszki liściowej, brzegi blaszki ulegają chlorozie, liście są wydłużone a ich wierzchołki skręcają się, silnie porażone liście przedwcześnie zamierają,

- rośliny mają miotlasty pokrój, gorzej kwitną, zawiązują mniej strąków, strąki są zdeformowane,

- wirus może być przenoszony mechanicznie z rośliny na roślinę w czasie upraw pielęgnacyjnych oraz przez mszyce nietrwale.

Ad. 2. Mozaika żółta fasoli:

- wirus nie jest przenoszony z nasionami fasoli,

- objawy chorobowe objawiają się na starszych liściach,

- objawy mają postać żółtych plam rozłożonych na całej powierzchni liści pomiędzy nerwami, liście są pomarszczone,

- wirus przenoszony nietrwale przez mszyce oraz mechanicznie,

- porażone rośliny przedwcześnie zamierają, rośliny gorzej kwitną i owocują, maja zdeformowane strąki.

Ad. 3. Mozaika ogórka:

- objawy chorobowe w postaci żółtych plam równomiernie rozłożonych oraz brodawek pojawiają się na powierzchni owoców ogórka,

- jest polifagiem (może porażać wiele gatunków roślin z różnych rodzin botanicznych),

- przenoszony mechanicznie i przez mszyce nietrwale.

Ad. 6. Pstrość tulipana:

- wirus poraża odmiany o czerwonym lub pochodnym zabarwieniu płatków,

- na płatkach tworzą się jasne smugi, w wyniku zahamowania syntezy antocyjanów, niekiedy tworzą się ciemne kleksowate plamy są to nagromadzenia antocyjanów w zawirusowanych komórkach,

- z czasem kwiaty drobnieją są zdeformowane i nieatrakcyjne, cebulki tulipana staja się drobniejsze, gorzej się ukorzeniają,

- wirus przenoszony wraz z cebulkami, mechanicznie i przez mszyce nietrwale.

Ad. 7. Brązowa plamistość pomidora:

- jest polifagiem,

- powszechnie występuje na pomidorze, na wielu gatunkach roślin ozdobnych np. anturium, chryzantemie, margaricie,

- na liściach tworzą się nekrotyczne pierścieniowe plamy, które z czasem zlewają się wokół nerwów blaszki liściowej tworząc charakterystyczny rysunek liścia dębu,

- silnie porażone liście przedwcześnie zamierają, tracą na atrakcyjności, wielkości i jakości plonu,

- przenoszony jest przez wciornastka zachodniego i tytoniowego w sposób trwały.

 

Wirus przenoszony trwale przez wektory tzn. musi przejść w ciele wektora okres inkubacji, po którym może zakażać rośliny.

 

Wirozy:

1.              Potato leaf roll virus PLRV (Solanum virus 14) – liściozwój ziemniaka.

2.              Onion yellow dwarf virus OYDV (Allium virus 1) – żółta karłowatość cebuli.

3.              Potato virus M – wirus M na ziemniaku.

4.              Tobacco ring spot virus TRSV (Nicotiana virus 12) – pierścieniowa plamistość tytoniu.

5.              Plum pox virus PPV (Prunus virus 7) – szarka śliwy.

6.              Potato virus Y (Solanum virus 2) – smugowatość ziemniaka.

7.              Beet leaf curl virus BLCV (Beta virus 3) – kędzierzawka płaszczyńcowa buraka.

 

Ad. 1. Liściozwój ziemniaka:

- jest to wirus ciężki tzn. może powodować znaczną obniżkę plonu, nawet powyżej 50 %,

- liście zwijają się łódeczkowato ku górze, wzdłuż nerwu głównego, spód blaszki liściowej często zabarwiony jest na kolor fioletowo-czerwony, liście są grube i szeleszczące (w wiązkach przewodzących – łyku – gromadzi się kaloza utrudniająca odprowadzanie asymilatów z liści do bulw),

- pierwsze objawy chorobowe widoczne są zwykle na najniżej położonych liściach, rośliny mają miotlasty pokrój, silnie porażone rośliny mogą przedwcześnie zamierać, w miarę uprawy bulwy drobnieją,

- przenoszony przez mszycę brzoskwiniowo-ziemniaczaną w sposób trwały, na kolejny sezon z bulwami ziemniaka.

Ad. 2. Żółta karłowatość cebuli:

- pierwsze objawy chorobowe w pierwszym roku uprawy pojawiają się na liściach w postaci nieregularnych żółtych pasiastości, czasem następuje całkowita chloroza liści, szczypior załamuje się wielokrotnie, ulega skędzierzawieniu, szyjki cebulowe są zgrubiałe (cebule gorzej się przechowują),

- w przypadku upraw nasiennych kwiatostany są zdeformowane, zahamowane we wzroście i zawiązują mniej nasion, z porażonych nasion w II roku uprawy wyrastają rośliny o silnie zdeformowanych, chlorotycznych liściach, a główki cebuli są zdrobniałe z silnie sgrubiała szyjką, czasami porażone nasiona nie kiełkują,

- wirus przenoszony z nasionami cebuli lub z cebulą wysadkową (dymką), w okresie wegetacji nietrwale przez mszyce oraz mechanicznie,

- może porażać inne gatunki roślin cebulowych: czosnek, por i z rodziny liliowatych np. narcyz.

Ad. 3. Wirus M na ziemniaku:

- może występować w formie utajonej (bez objawowo),

- objawy chorobowe przypominają nieco liściozwój – najpierw zwijają się liście wierzchołkowe (najmłodsze), nie sa one zgrubiałe ani szeleszczące,

- wirus może powodować mozaikowatość liści, przedwczesne ich zamieranie, w przypadku porażenia odmian wrażliwych może być przyczyną drobnienia bulw,

- przenoszony przez mszyce nietrwale, mechanicznie, wraz z bulwami.

Ad. 5. Szarka śliwy:

- na liściach występują mozaiki (na całym drzewie lub na pojedynczych konarach), porażone liście przedwcześnie opadają, na owocach tworzą się nieregularne zapadnięcia o zabarwieniu jasno-fioletowym, kiedy owoce dojrzewają plamy stają się ciemno-granatowe, z czasem tkanka w miejscu plam coraz bardziej się zapada tworząc bruzdowate zagłębienia,

- w miękiszu owoców widoczne są czerwone przebarwienia, miąższ jest zbity, ściśle przylega do pestki, pojawiają się w nim kropelki gumowatej substancji, na pestkach tworzą się czerwone pierścienie,

- porażone owoce mogą masowo opadać,

- przenoszony przez mszyce nietrwale, z organami rozmnażania wegetatywnego, nie jest przenoszony z nasionami.

Ad. 6. Smugowatość ziemniaka:

- wirus ciężki,

- pierwsze objawy chorobowe to mozaika i chloroza liści na spodniej stronie blaszki liściowej, na nerwach i ogonkach liściowych widoczne są brunatne smugi układające się w kształt litery Y, stopniowo blaszka liściowa zasycha,

- rośliny mają miotlasty pokrój, zahamowany wzrost, bulwy drobnieją,

- przenoszony przez mszyce nietrwale oraz mechanicznie, na kolejny sezon wegetacji przenoszony z bulwami.

Ad.7. Kędzierzawka płaszczyńcowa buraka:

- liście wewnętrzne są silnie skędzierzawione, ich ogonki zwijają się do środka, tworząc pokrój nieforemnej główki sałaty, liście zewnętrzne często zamierają, w ich miejsce tworzą się nowe liście (głowa buraka jest wyciągnięta w górę),

- wewnątrz korzenia tworzą się puste przestrzenie (dziury),

- przenoszony w sposób trwały przez płaszczyńca burakowego.

 

Dział I Gracillicutes

KLASA Scotobacteria

Rząd Bacteriales

Rodzina Enterobacteriaceae

1.              Erwinia carotovora subsp. atroseptica – czarna nóżka,

Erwinia carotovora subsp. carotovora – mokra zgnilizna bulw ziemniaka

 

Rodzina Rhizobiaceae

2.              Agrobacterium tumefaciens – guzowatość korzeni (na buraku i drzewach owocowych)

Rząd Pseudomonadales

Rodzina Pseudomonadaceae

3.              Pseudomonas syringae pv. lachrymans – bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

 

Dział II Firmicutes

KLASA Firmibacteria

Rząd Lactobasillales

Rodzina Corynebacteriaceae

4.              Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis – rak bakteryjny pomidora

KLASA Thallobacteria

Rząd Actinomycetales

Rodzina Streptomycetaceae

5. Streptomyces scabies – parch zwykły ziemianka

Bakterie – to patogeny fakultatywne,

- mogą żyć na resztkach, w glebie,

- powszechnie żyja saprofitycznie, a w sprzyjających warunkach są patogenami roślin,

- wnikają do rośliny przez zranienia, naturalne otwory oraz przez organy niepokryte kutikulą np. słupki, pręciki.

 

Ad. 1.

• Czarna nóżka:

- podstawa pędu ziemniaka ulega zgniliźnie, nadziemna część rośliny zamiera.

• Mokra zgnilizna bulw ziemniaka:

- polifag,

- poraża podziemne i nadziemne organy roślin w czasie ich wzrostu oraz w czasie ich przechowywania, szczególnie często poraża organy spichrzowe, bogate w tkankę miękiszową np. bulwy ziemniaka, korzenie warzyw, cebule, główki kapusty,

- początkowo na porażonych organach roślin pojawiają się wodniste plamy o niewyraźnej granicy, które gwałtownie się powiększają, sięgając wgłęb tkanki,

- porażone organy ulegają zgniliźnie na skutek enzymatycznego rozkładu tkanki, w przypadku bulw ziemniaka nieuszkodzona zostaje tylko skórka a wnętrze bulwy zamienia się w półpłynną, cuchnącą substancję,

- źródłem infekcji pierwotnej jest gleba.

Ad. 2. Guzowatość korzeni:

- żyje w glebie, wnika do korzeni przez zranienia,

- jest polifagiem, duże szkody wyrządza w szkółkach roślin sadowniczych i ozdobnych, poraża rośliny zielne i drzewiaste,

- chorobotwórczość tej bakterii związana jest z obecnością w jej komórkach chorobotwórczego plazmidu Ti, na którym zapisana jest informacja genetyczna dotycząca rozkładu i syntezy substancji wzrostowych,

- po przekazaniu fragmentu plazmidu do komórki roślinnej produkcja auksyn i cytokinin przez roślinę znacznie przewyższa ich rozkład,

- porażone komórki korzeni ulegają hipertrofii (nadmierny rozrost komórek) oraz hiperplazji (nadmierny podział komórek), w wyniku tych procesów na korzeniach tworzą się guzowate narośla, początkowo jasne i miękkie, z czasem ciemnieją twardnieją i pękają uwalniając do gleby komórki bakterii,

- silne porażenie korzeni, zwłaszcza młodych roślin może prowadzić do więdnięcia a z czasem zamierania roślin.

Ad. 3. Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka:

- występuje powszechnie w uprawach ogórków,

- na liściach ogórka początkowo pojawiają się drobne jasne, lekko żółtawe plamki (jakby nasiąknięte wodą) z czasem plamki powiększają się i przybierają kanciaste kształty pomiędzy nerwami liścia,

- z czasem tkanka w miejscu plam ulega nekrozie i wykrusza się , a w liściach tworzą się dziury,

- w warunkach wysokiej wilgotności na spodniej stronie blaszki liściowej w miejscu plam widoczne są krople wysiegu bakteryjnego, który po wyschnięciu tworzy na liściach biały osad,

- źródłem infekcji pierwotnej są porażone nasiona oraz resztki roślinne w glebie,

- bakteria wnika głównie przez naturalne otwory i uszkodzenia skórki.

Ad. 4. Rak bakteryjny pomidora:

- bakteria ciepłolubna, poraża rośliny w upalne lata i rośliny uprawiane pod osłonami,

- powoduje uszkodzenia wiązek przewodzących – tracheobakteriozę,

- źródłem infekcji pierwotnej są bakterie występujące na powierzchni nasion, zainfekowane podłoże, pojemniki do uprawy, podpory,

- rozwija się w wiązkach przewodzących, wnika do rośliny przez zranienia nadziemnych części roślin i korzeni,

- zasiedlając naczynia bakteria utrudnia przepływ wody, ponadto wydziela enzymy stymulujące roślinę do produkcji gum i żeli, które także utrudniają przepływ wody – tworzą się zatyczki tylozowe po przez wrastanie protoplastu komórek miękiszowych otaczających wiązki przewodzące,

- porażone rośliny więdną, początkowo jednostronnie, na przekroju przez pędy widoczne jest zbrunatnienie wiązek przewodzących, rdzeń pędu jest rozluźniony, tworzą się w nim puste przestrzenie, na ogonkach liściowych i pędach obserwuje się pękające rany, z których wydobywa się wysięg bakteryjny,

- na owocach pomidora tworzą się drobne ciemnobrunatne plamki z jasną obwódką tzw. ptasie oczka, w miąższu owoców występują brunatne smugi,

- silnie porażone rośliny zamierają.

Ad. 5. Parch zwykły ziemniaka:

- bakteria uszkadza bulwy ziemniaka, na powierzchni, których tworzą się różnego kształtu nekrotyczne strupy, mogą być one zagłębione (forma wklęsła), płaskie lub wypukłe, brodawkowate,

- pod zranioną skórką zwykle wytwarza się z czasem warstwa korkowa, zanim do tego dojdzie przez uszkodzone miejsca mogą wnikać patogeny wtórne powodujące zgniliznę bulw,

- źródłem infekcji pierwotnej jest gleba, bakteria wnika przez przetchlinki w bulwach oraz przez uszkodzenia bulw.

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin