Sernik wiedeński
Składniki:
CIASTO:
· 15 dag mąki
· 12 dag masła lub margaryny
· 5 dag cukru pudru
· 1 żółtko
MASA SEROWA:
· 1 kg sera
· 10 jaj
· 40 dag cukru pudru
· 30 dag masła lub margaryny
· 2 budynie śmietankowe
· skórka z 1 cytryny
· sok z 1 cytryny
· rodzynki
Sposób przygotowania:
Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem i upiec.
Jeżeli ser jest w kostce, przekręcić go przez maszynkę.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodać żółtka i przesiany cukier. Następnie dodać ser. Z białek ubić pianę.
Do utartego sera dodać pianę, 2 budynie śmietankowe w proszku, skórkę z 1 cytryny i sok z cytryny. Wsypać rodzynki.
Wszystko wyłożyc na podpieczony spód.
Piec około godziny w temperaturze 180°C.
dog_rose