Placek serowo-budyniowy
Składniki:
· ⅓ kostki masła lub margaryny
· 3 łyżki cukru
· 1 szklanka maki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka kakao
· 2 jajka
· 1 budyń śmietankowy
· 1 budyń czekoladowy
· ½ litra mleka
· 2 serki homogenizowane waniliowe
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i 1 jajko energicznie utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie przesiać je do masy z cukru i masła. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno średniej wielkości tortownicy.
Budyń śmietankowy ugotować według przepisu na paczce i gorący wylać ostrożnie na ciasto w tortownicy.
Czekoladowy budyń w proszku wsypać do serków. Dodać 1 jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch poprzedniej masy.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
dog_rose