Karpatka pyszna
Składniki:
CIASTO:
· 1 szklanka mąki
· ½ szklanki wody
· ½ kostki margaryny
· 4 jaja
KREM:
· 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
· 1 kostka masła lub margaryny
· ½ litra mleka
· cukier
· olejek rumowy
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, dodać margarynę. Gdy się rozpuści dodać mąkę. Pogotować chwilę mocno mieszając. Przestudzić. Dodać 4 całe jaja i wymieszać wszystko mikserem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Ugotować budynie na ½ litra mleka. Przestudzić. Utrzeć masło, dodając do niego stopniowo budyń. Na koniec dodać kilka kropli olejku rumowego.
Przełożyć części ciasta kremem. Posypać cukrem pudrem
dog_rose