Biszkopt czekoladowy nadziewany twarogiem
Składniki:
· 1 szklanka cukru
· 2 czubate łyżki mąki wrocławskiej
· 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 jajka
· 2 pojemniki śmietany kremówki (po 20 dag)
· 20 dag twarożku śmietankowego
· 1 galaretka cytrynowa
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1 łyżka kakao
· ½ łyżki proszku do pieczenia
· cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z 4 czubatymi łyżkami cukru na sztywną pianę. Dodać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao. Przemieszać z masą.
Przykryć blachę pergaminem, ostrożnie przelać ciasto biszkoptowe. Piec 10 minut w temperaturze około 225°C. Wystawić do przestygnięcia.
Rozprowadzić galaretkę w 1 szklance wody. Utrzeć twarożek z sokiem z cytryny. Rozgrzać w rondelku galaretkę z resztą cukru, cukrem waniliowym. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować! Galaretkę wymieszać z masą twarogową, wstawić do lodówki.
Ubić śmietanę na puszystą masę i dodać ją do tężejącego twarogu. Dobrze wymieszać.
Przekroić biszkopt na pół. Na jednej części ułożyć masę twarogową. Przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki. Na koniec posypać cukrem pudrem.
dog_rose