układ pokarmowy.doc

(75 KB) Pobierz

Układ pokarmowy:

 

Jama ustna: składa się z

1.Przedsionka jamy ustnej

2.Jamy ustnej właściwej

 

Przedsionek jamy ustnej:

OGRANICZENIA PRZEDSIONKA JAMY USTNEJ:

*od góry- wargi

*od boku- policzki

*od tyłu- łuki zębodołowe z zębami

-do przedsionka jamy ustnej uchodzi przewód wyprowadzający ślinianki przyusznej, który uchodzi na brodawce przyusznej znajdującej się na wysokości drugiego zęba trzonowego górnego

Zęby:

a)mleczne[ 20]: 2 siekacze, 1 kieł, 0 przedtrzonowych, 2 trzonowe

b)stałe [32, ósemki nie muszą się wykształcić]: 2 siekacze, 1 kieł, 2 przedtrzonowe, 3 trzonowe

zęby trzonowe w szczęce mają 3 korzenie a w żuchwie mają 2 korzenie

Uzębienie jest heterodontyczne (różne zęby) i difiodontyczne (dwupokoleniowe)

Budowa zęba:

*korona zęba- pokryta szkliwem (zbudowanym z hydroksyapatytu)

*szyjka zęba- pokryta cementem

*korzeń zęba- pokryty cementem

W obrębie korony zęba jest jama zęba wypełniona miazgą zęba. Od komory zęba w kierunku korzenia biegnie kanał korzenia zęba (kanałów jest tyle ile korzeni w zębie), kanał uchodzi na wierzchołku korzenia zęba; wypełniony jest miazgą oraz nerwami i naczyniami.

 

Jama ustna właściwa:

OGRANICZENIA JAMY USTNEJ WŁAŚCIWEJ:

*góra- podniebienie twarde (zbudowane z wyrostka podniebiennego szczęki i blaszki poziomej kości podniebiennej) i podniebienie miękkie zakończone języczkiem

*bok- wyrostek zębodołowy szczęki i zęby żuchwy

*dół- przepona jamy ustnej (zbudowana z m.żuchwowo-gnykowego, wzmocnionego od góry przez m.bródkowo-gnykowy, a od dołu brzuścem przednim m.dwubrzuścowego

Mięśnie podniebienia miękkiego:

-napinacz podniebienia, dźwigacz podniebienia, dźwigacz języczka

[na podniebieniu tkanka śluzowa z gruczołami podniebiennymi- wydzielanie śluzowe]

 

W obrębie jamy ustnej właściwej znajduje się język

Mięśnie języka:

a)zewnętrzne: rylcowo-językowy, gnykowo-językowy

b)właściwe (wewnętrzne): podłużny górny i dolny, pionowy języka, poprzeczny języka

-powierzchnia języka jest pokryta błoną śluzową, nabłonkiem wielowarstwowym płaskim nierogowaciejącym

-w obrębie języka wyróżniamy: wierzchołek, trzon i nasadę języka

-na powierzchni górnej języka są brodawki języka (tylko na grzbiecie trzonu, na nasadzie brak)

rodzaje brodawek:

a)bez kubków smakowych: nitkowate, stożkowate

b)z kubkami: liściaste, grzybowate, okolone

 

-brodawki pełnią różne funkcje; większość to nitkowate i stożkowate (rozcieranie pokarmu o podniebienie twarde); brodawki stożkowate są odmianą nitkowatych

-brodawki liściaste leżą na bocznej części języka w obrębie trzonu

-w brodawkach grzybowatych kubki smakowe występują na powierzchniach brodawek

-brodawki okolone- występują na granicy trzonu i nasady języka, 7-12sztuk, układają się jedna obok drugiej w literę V przed tzw. bruzdą graniczną; nad wierzchołkiem V (w miejscu połączenia bruzdy granicznej jest otwór ślepy języka- pozostałość po przegrodzie językowo-tarczowej)

-kubki smakowe na brodawkach okolonych są bardzo duże, nie znajdują się na powierzchni brodawek, wokół brodawek jest fosa (rowek) i kubki są na ścianach bocznych rowka

 

-na nasadzie języka są mieszki językowe- migdałek językowy należący do pierścienia gardłowego chłonnego

-powierzchnia górna języka może być bardzo różna

-na powierzchni górnej jest bruzda języka- dzieli język na 2 symetryczne połowy

-na powierzchni dolnej języka wędzidełko- od tego zależy wysuwanie języka do przodu (na zewnątrz)

Odczuwanie smaku:

*smak słodki- koniec (wierzchołek) języka

*smak słony- wierzchołek i boki języka

*smak kwaśny- boki języka

*smak gorzki- tył (nasada) języka

[im dłużej „jemy” dany smak tym mniej go odczuwamy; smak ;pikantny odbierany przez mózg jako ból]

 

Jama ustna właściwa ku tyłowi otwiera się cieśnią gardzieli do części ustnej gardła

OGRANICZENIA CIEŚNI GARDZIELI:

*góra- podniebienie twarde i miękkie z języczkiem

*dół- nasada języka

*bok- 2 łuki: łuk podniebienno-językowy i podniebienno-gardłowy(między łukami jest migdałek podniebienny)

Migdałek podniebienny

-nad migdałkiem jest dół migdałkowy

-migdałek należy do pierścienia gardłowego chłonnego, ale leży w jamie ustnej

-bardzo dobrze unaczyniony

-posiada zatoki migdałkowe (krypty)- w przypadku infekcji w obrębie zatok zatrzymują się bakterie, złuszczony nabłonek- wytwarza się czop ropny

Gruczoły ślinowe:

a)wielkie: ślinianki (przyuszna o wydzielaniu surowiczym, podżuchwowa o wydzielaniu surowiczo-śluzowym, podjęzykowa większa- wydzielanie śluzowo-surowicze, podjęzykowe mniejsze o wydzielaniu śluzowym)

b)małe: podniebienne, wargowe, policzkowe, językowe (przednie, środkowe, tylne- wszystkie są mieszane ale w tylnych są gruczoły ślinowe Ednera- czysto surowicze!!)

Wydzielanie śliny: 2 etapy – wydzielanie podstawowe i wydzielanie robocze

 

Przełyk:

-rura mięśniowa, transport kęsów do żołądka

-położony blisko kręgosłupa, długość ok.25cm (od zębów do wpustu żołądka ok. 40cm)

-to struktura mięśniowa

-na części górnej w przekroju ma kształt okrągły, w części środkowej spłaszczony (od przodu do tyłu)

-w 1/3 górnej zbudowany z mięśnia poprzecznie prążkowanego- zależne od naszej woli (akt połykania)

-w 2/3 dolnych zbudowany z mięśnia gładkiego- niezależne od naszej woli

-w przejściu gardła w przełyk jest pierwsze zwężenie przełyku (najwęższe); później mięśniówka gładka i w jej obrębie występuje fala perystaltyczna, która przepływa przez przełyk z częstotliwością 2/min w pozycji stojącej

-warstwa okrężna jest kontynuacją warstwy okrężnej gardła a warstwa podłużna rozpoczyna się 2 pasmami, między którymi jest warstwa okrężna (na płytce chrząstki pierścieniowatej krtani)

-na powierzchni tylnej przełyku mogą być uchyłki Zinpera- grubość małego palca, idą do śródpiersia tylnego. Pokarm może dostać się do uchyłka, zalega tam tworząc stan zapalny (pokarm gnije)

-w innych miejscach ściana jest dwuwarstwowa więc uchyłków nie ma

 

W obrębie przełyku występują zwężenia i rozszerzenia:

a)zwężenia

  1)na granicy przełyku i gardła 17-20mm- anatomiczne (związane z budową)

  2)od przodu tchawica dzieli się na oskrzela i od boku jest zwężona- zwężenie czynnościowe (związane z              przylegającymi naczyniami i ich wypełnieniem)

  3)w rozworze przełykowym przepony- przejście przełyku przez przeponę (czynnościowe)

b)rozszerzenia

  1)górne- w klatce piersiowej- wypełnione powietrzem, podcisnienie w klatce

  2)dolne- szerokie, wytwarza bańkę przełyku- pokarm oddziałuje z błoną śluzową przełyku

-przełyk wyścielony błoną śluzową, która wytwarza fałdy podłużne- światło ścian w kształcie gwiazd

-w ścianie przełyku gruczoły śluzowe- ślina zmniejsza tarcie kęsu

-granica między błoną przełyku (nabłonek wielowarstwowy płaski) a żołądka (nabłonek gruczołowy) jest bardzo wyraźna, zębiasta

-nadżerka części dolnej przełyku, wrzody Bareta- gdy nabłonek żołądka wrośnie w nabłonek przełyku pojawi się kwas solny, który działa litycznie i trawi błonę śluzową przełyku- objawy zgagi

 

Żołądek:

-położony w lewym podżebrzu i nadpępczu

Części składowe:

*wpust, wcięcie wpustowe, dno, trzon żołądka, w obrębie trzonu krzywizna żołądkowa mniejsza i większa, wcięcie kątowe, okolica przedodźwiernikowa, odźwiernik

-żołądek jest położony wewnątrz otrzewnowo

-wpust- łączy się z przełykiem

-wcięcie- od niego zależy czy ma ktoś zdolności do ruchów perystaltycznych

-dno- najwyżej położone miejsce żołądka- w niej bańka powietrza lub gazu (powstaje we wstępnej hydrolizie)

-trzon- krzywizna mniejsza w prawo, większa w lewo i skierowana do przodu

Krzywizna mniejsza:

*do niej dochodzi sieć mniejsza. Sieć mniejsza składa się z 3 więzadeł: wątrobowo-przełykowe, wątrobowo- żołądkowe, wątrobowo-dwunastnicze. W obrębie jest część wiotka (górna) i zbita (dolna). Przez część wiotką prześwieca płat ogoniasty wątroby, w części zbitej (w obrębie więzadła dwunastniczego) przebiegają: od strony prawej do lewej przewód żółciowy wspólny, żyła wrotna i tętnica wątrobowa właściwa

Krzywizna większa:

*sieć większa: ma charakter fartuszka, który schodzi do spojenia łonowego i więzadeł pachwinowych. W jej obrębie tkanka tłuszczowa i występują plamki mleczne- skupiska tkanki chłonnej. Sieć większa nazywana popularnie otrzewną (ale to nieprawda). Sieć ma zdolność do migracji w miejscach stanu zapalnego, przemieszcza się, obkleja to miejsce, proces się nie rozprzestrzenia po całej jamie otrzewnej

*od krzywizny lewej odchodzą więzadła: przeponowo-żołądkowe (łączą przeponę z dnem żołądka- przechodzą tętnice krótkie od tętnicy śledzionowej), żołądkowo-śledzionowe (łączy krzywiznę większą z wnęką śledziony i tu przebiega tętnica żołądkowo-sieciowa lewa od tętnicy śledzionowej), żołądkowo-okrężnicze (łączy żołądek z okrężnicą poprzeczną, nic nie przebiega)

 

Mięśniówka żołądka: 3 warstwy   (całość to mięśniówka gładka)

-m.podłużna: biegnie wzdłuż krzywizn żołądka

-m.okrężna: najlepiej rozwinięta w trzonie i odźwierniku

-m.skośna: najlepiej rozwinięta w dnie żołądka

 

Błona śluzowa żołądka: pofałdowana, w jej obrębie

-fałdy podłużne- skupione wzdłuż krzywizny żołądkowej mniejszej- wyznaczają uprzywilejowaną drogę pokarmów płynnych

-pulka żołądkowa: otoczone dołeczkami żołądkowymi, w obrębie których uchodzą gruczoły żołądkowe produkujące sok żołądkowy

Gruczoły żołądkowe dzielimy na:

1)wpustowe, odźwiernikowe- często śluzowe

2)właściwe żołądka- wydzielają kwas solny (kom główne) i pepsynogen (kom okładzinowe)

 

Sok żołądkowy:

-z 0,5% kwasu solnego, z pepsynogenu, mukopolisacharydów (śluzów)

-funkcja: wstępna hydroliza białek, działanie bakteriobójcze. Efekt- jałowa papka

Czynnik wew:

-warunkuje wchłanianie witaminy B12 (wchłanianie jest dopiero w końcowym odcinku jelita krętego, w żołądku tworzy kompleks)

-w obrębie żołądka wchłaniane są używki

-jest perystaltyka- uzależniona od skurczów błony śluzowej

-perystolika- zaczyna się w żołądku, uzależniona od blaszki mięśniowej błony śluzowej

 

Unaczynienie:

-krzywiznę mniejszą unaczyniają:  od góry tętnica żołądkowa lewa od pnia trzewnego, od dołu tętnica żołądkowa prawa (tętnica łączy się z tętnica a nie naczyniami, biegnie dokładnie wzdłuż krzywizny)

-dno: tętnice żołądkowe krótkie od tętnicy śledzionowej

-krzywiznę większą: tętnica żołądkowo-sieciowa lewa (od tętnicy śledzionowej) i prawa [biegną z odstępem od żołądka, bo żołądek się rozszerza i może być martwica od ucisku]

 

Jelito cienkie:

-7-12m, uzależnione od diety przodków

a)dwunastnica

b)jelito czcze- 2/3 długości całego jelita cienkiego

c)jelito kręte- 1/3 długości jelita

unaczynienie: tętnica kreskowa górna (całość)+ kręte częściowo przez tętnicę krętniczo kątniczą

unerwienie: nerw błędny

 

DWUNASTNICA  składa się z:

1)opuszka dwunastnicy położona wewnątrz otrzewnowo

2)części zstępującej dwunastnicy

3)części poziomej dwunastnicy

-oprócz opuszki dwunastnica położona jest zewnątrz otrzewnowo

-do opuszki dochodzi więzadło wątrobowo-dwunastnicze (w nim przewód wątrobowy wspólny)

-pozostała część zrasta się z tylną częścią brzucha i jest zewnątrz otrzewnowa i nie jest ruchoma

 

Części dwunastnicy:

1)opuszka

2)zgięcie górne

3)dwunastnica zstępująca

4)część poprzeczna

5)zgięcie dolne

6)część wstępująca

7)zgięcie dwunastniczo-czcze

-opuszka to najszerszy element, w część zstępującej są 2 brodawki (brodawka dwunastnicza większa- na niej uchodzi przewód żółciowy wspólny i przewód trzustkowy i brodawka mniejsza- na niej przewód trzustkowy dodatkowy, który zbiera sok trzustkowy tylko z głowy trzustki)

-dwunastnica obejmuje głowę trzustki, kształt podkowiasty

-przewód trzustkowy zbiera sok z całej trzustki

 

Cechy budowy dwunastnicy:  (wszystkie cechy jelita cienkiego)

-fałdy półksiężycowate wyścielone kosmkami jelitowymi (upakowanie kosmków bardzo gęste, na 1mm2 kilka tysięcy)

-ma konsystencję grudkowatą, są wypukłości (zakończenia kosmków)

-występuje bardzo duża ilość gruczołów Brunera- gruczoły dwunastnicze, charakter śluzowy

-ściana składa się z 2 warstw: wewnętrznej okrężnej i zewnętrznej podłużnej (obie gładkie)

 

Dwunastnica odpowiedzialna za trawienie- do światła wlewa się sok i żółć (emulguje tłuszcze, hydroliza)

-enzymy + żółć- rozkład składników pokarmowych w dwunastnicy

-w świetle dwunastnicy pH lekko zasadowe- sok trzustkowy bogaty w węglowodany (neutralizują kwaśną treść soku żołądkowego, aktywują enzymy trawienne)

-w obrębie dwunastnicy występuje perystaltyka i perystolika

-jelito w górnym lewym kwadracie tylko czcze, w prawym dolnym tylko kręte

 

Cechy odróżniające jelito czcze i kręte:

*czcze dłuższe, węższe, lepiej ukrwione- jasno różowe

*kręte szersze, blade, głównie położone w prawym dole biodrowym, krótsze

*w krętym fałdów coraz mniej, mniej kosmków, błona gładka i na niej grudka chłonna skupiona

*w czczym grudki chłonne rozproszone (samotne)

-w obrębie jelita cienkiego- wchłanianie składników pokarmowych. Tu są masy pokarmowe (papka), która jest jałowa. Funkcja- przemieszczanie papki do jelita grubego, odbywa się to dzięki ruchom perystaltycznym [ruchy wahadłowe, robaczkowe, odcinkowe, segmentowe]. Zwiększa to kontakt papki ze ścianą jelita (na ścianie enzymy trawienne, czynniki wiążące składniki pokarmowe)

-jelito cienkie unaczynione przez tętnicę kreskową górną i dolną (z gałęziami; gałęzie wytwarzają kilka rzędów arkad, są tętnice końcowe)

 

Jelito grube:

-wypełnione masami kałowymi, coraz więcej bakterii

-na granicy krętego i grubego jest zastawka krętniczo-kątnicza (składa się z wargi górnej i dolnej; stoi na straży przechodzenia mas kałowych do jelita cienkiego)

-ruchy antyperystaltyczne (cofanie), np. u kobiet ciężarnych i przy guzaku mózgu mogą być wymioty kałowe

-całe jelito czcze i kręte jest położone wewnątrz otrzewnowo

Unaczynienie: tętnica kreskowa górna i dolna  Unerwienie: nerw błędny do 2/3 okrężnicy poprzecznej, poniżej nerwy trzewne miedniczne ze splotu podbrzusznego dolnego

Części jelita grubego:

1)kątnica

2)okrężnica wstępująca, która zgięciem okrężniczym prawym przechodzi w okrężnicę poprzeczną

3)okrężnica poprzeczna zgięciem lewym przechodzi w okrężnicę zstępującą, która przechodzi w esicę, a ta w odbytnicę zakończoną odbytem

Stosunek jelita grubego do otrzewnej:

*kątnica- wewnątrz otrzewnowo (choć nie ma kreski)

*okrężnica wstępująca- zewnątrz otrzewnowo

*okrężnica poprzeczna- wewnątrz otrzewnowo (posiada kreskę)

*okrężnica zstępująca- zewnątrz otrzewnowo

*esica- wewnątrz otrzewnowo (z kreską)

*odbytnica- podotrzewnowo (zewnątrz)

 

Cechy jelita grubego:

-wypuklenia okrężnicze, między nimi wcięcia okrężnicze, któremu na powierzchni wewnętrznej jelita odpowiadają fałdy półksiężycowate

-przyczepki sieciowe (są we wcięciach, wypełnione tłuszczem, zmniejszają tarcie między pętlami jelita)

-występowanie grudek chłonnych skupionych

-brak typowych kosmków

-taśmy jelita grubego rozpoczynają się od nasady wyrostka robaczkowego, są 3: wolna, sieciowa i kreskowa; taśmy te zbudowane są z mięśniówki podłużnej, która nie jest rozłożona równomiernie, a skupia się tylko w obrębie taśmy

 

Wyrostek robaczkowy:

-pozostałość odzwierzęca, ma wielkość małego palca do 5-7 cm; może być długi

-leży wewnątrz otrzewnowo i posiada wejście od strony kątnicy i zamknięte zastawką wyrostka

-może mieć różne położenie

-wyrostek często nazywany migdałkiem brzusznym (w jego ścianie dużo grudek chłonnych)

-ma bardzo grubą ścianę, światło jest włosowate

-uchyłek Meckela- pozostałość po przewodzie pępkowo-żółtkowym (jeżeli przewód ten się nie zrośnie to przez pępek wychodzi wydzielina

 

Kątnica:

-ma 7-8cm długości, w prawym dole biodrowym, położona wewnątrz otrzewnowo

-do niej uchodzi jelito kręte; od kątnicy odchodzi wyrostek robaczkowy

 

Odbytnica i wyrostek robaczkowy nie mają typowych cech jelita grubego. Mają gładką ścianę, 2 warstwy mięśniowe, zewnętrzna warstwa nie tworzy taśm, nie ma wypukleń, wcięć, przyczepów itd.

 

Funkcje jelita grubego:

-zagęszczanie mas kałowych

-resorpcja H2O

-trawienie i rozkładanie poprzez fermentację składników niestrawionych

Wielki ruch defekacyjny- na lewym zgięciu okrężnicy odłamuje się słup kałowy, słup transportowany w kierunku odbytu

 

Odbytnica: wypełnia się kałem tylko w trakcie aktu defekacji

-to przedłużenie okrężnicy esowatej a kończy odbytem

-górny odcinek to część miedniczna (zgięcie krzyżowe), dolny to kanał odbytowy (zgięcie kroczowe)

-dolny, rozdęty odcinek górnej części stanowi bańkę odbytnicy

-granica między częścią górną a kanałem odbytowym to miejsce gdzie odbytnica przebija przeponę miednicy

-mięśniówka gładka, fałdy poprzeczne, słupy odbytu

 

Trzustka:

-składa się z głowy, trzonu i ogona

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin