WINOROŚL(1).doc

(104 KB) Pobierz
WINOROŚL

WINOROŚL

Alden
opis: odmiana bardzo plenna, tworząca grona średniej wielkości, zalecana jednak tylko do uprawy w cieplejszych rejonach Polski, jesienią liście tej odmiany przebarwiają się, nadając roślinie ciekawy efekt ozdobny,
owoce: jagody duże, kształtu owalnego, barwy fioletoworóżowej, smaczne,
dojrzałość zbiorcza: początek września,
wytrzymałość na mróz: strefa 6A,
podatność na choroby: bardzo mała,

(11kB)

Canadice
opis: odmiana średnioplenna, tworząca grona średnie lub małe, dla tej odmiany zaleca się cięcie długie,
owoce: jagody o małych rozmiarach, barwy ciemnoróżowej, polecane dla osób lubiących owoce beznasienne (czyli bez pestek),
dojrzałość zbiorcza: połowa września,
wytrzymałość na mróz: strefa 6A,
podatność na choroby: średnia, w wilgotne lata może być porażana szarą pleśnią,

Cascade
opis: odmiana bardzo plenna, tworząca grona małe i rzadkie, ze względu na silny wzrost przydatna do pokrywania altan i pergoli,
owoce: niewielkich rozmiarów, barwy granatowoczerwonej, są nietrwałe i niezbyt smaczne, jednakże doskonale nadają się na przetwory i do wyrobu win,
dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada września,
wytrzymałość na mróz: strefa 5A,
podatność na choroby: bardzo mała,

Iza
opis: odmiana bardzo wczesna, plenność średnia do wysokiej na dobrych stanowiskach, tworzy grona średniej wielkości,
owoce: jagody średnie, kuliste, barwy zielonożółtej,
dojrzałość zbiorcza: druga dekada sierpnia, owoce nie powinny zbyt długo pozostawać na krzakach - należy je zerwać dość szybko, gdy tylko dojrzeją,
wytrzymałość na mróz: strefa 6A,
podatność na choroby: przeciętna,

Prim
opis: odmiana plenna, tworząca grona średnie i duże, dla tej odmiany zalecane jest cięcie krótkie,
owoce: średnich rozmiarów, barwy złocistożółtej, typowo deserowe - smaczne i aromatyczne,
dojrzałość zbiorcza: wrzesień,
wytrzymałość na mróz: strefa 6B,
podatność na choroby: średnia,

Suwile
opis: odmiana wczesna, plenna, tworzy grona średniej wielkości,
owoce: jagody o przeciętnych rozmiarach, kuliste, barwy zielonożółtej, miąższ miękki i soczysty, aromatyczny, smakują dość dobrze,
dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia,
wytrzymałość na mróz: przeciętna,
podatność na choroby: średnia,

 

2

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin