sprzet_kuchenny.pdf

(190 KB) Pobierz
http://www.survival.strefa.pl/sprzet_kuchenny.htm
Zielona kuchnia: Sprzęt kuchenny
Strona 1 z 4
główna , nowo ś ci sprz ę t - pomysły i patenty survival , jak zac z
zielnik ( spis )
teoria - ksi ąŜ ki , filmy , strony o stronie i auto rze
jedzenie
miejsca i tereny wypadowe spisy: tre ś ci , s
Czyli sprzęt który słuŜy do przygotowania jedzenia. MoŜe ktoś się będzie obruszał, Ŝe krytykuję to co on uŜywa od lat, ale powtarzam: to
tylko moje opinie wynikające z doświadczenia. Jeśli Wam nie przeszkadzają wady waszego sprzętu - wasza sprawa. moŜemy na ten
temat podyskutować.
KUCHENKI
NACZYNIA , czyli kubki, menaŜki, kociołki
SZTUĆCE - łyŜki, noŜe, widelce ale równieŜ chochla
oraz mój własny pomysł:
NIEZBĘDNIK KUCHENNY - zestaw przypraw i róŜnych przyborów kuchennych zapakowanych w jeden pokrowiec.
KUCHENKI TURYSTYCZNE
Kuchenka
Zalety
Wady
Uwagi
Kocher
spirytusowy
Lekki palnik. Bezpieczne paliwo
- dostępne w kaŜdym wiejskim
sklepie i bimbrowni.
Brak regulacji płomienia i jego niska
temperatura - przez to długo się
gotuje i zuŜywa duŜo paliwa. Na
mrozie (o ile paliwo całkiem nie
zamarznie) kocher długo się
rozgrzewa.
Obecnie praktycznie nie uŜywany. Ale
stare kochery Polsportu miały ciekawy
zestaw naczyń i fajną patelnię (bez
uchwytu).
Kuchenka
benzynowa
Gorący płomień - szybko się
gotuje i zuŜywa mało, taniego
paliwa. Waga: 250-600 g.
Kuchenki nie moŜna uŜywać w
namiocie (płomień i spaliny). Trzeba
jej stale pilnować i regulować.
Czasami pracownicy stacji nie chcą
nalewać benzyny do butelek. Przy
wyjazdach zagranicznych łatwo jest
uzupełnić paliwo
Kiedyś chcieli nas wyrzucić z pociągu a
my mieliśmy tylko pustą butelkę po
benzynie - tak śmierdziało. Ale na
afrykańskie safari landroverem jest
idealna. Uwaga: jeśli zanieczyści się
dyszę i dopuści do zbytniego rozgrzania
zbiornika - moŜe wybuchnąć!
Kuchenka gazowa
z
butlą
Kuchenka i gaz są bardzo tanie i
poręczne - gotuje się jak w
domu. Napełnianie równieŜ na
części stacji benzynowych.
Butla gazowa i kuchenka są bardzo
cięŜkie. W zimie trzeba ogrzać butlę,
Ŝeby uzyskać porządny płomień.
DuŜą butlę (2-3kg gazu) moŜna
przewozić samochodem, ale do plecaka
lepsze są mniejsze - 0,3-1kg gazu.
Komu by się jednak chciało napełniać
butle po kaŜdym biwaku? MoŜna
dokręcić lampę.
wielorazową
Kuchenka gazowa
z
butlą
Kuchenka jest mała, lekka i
poręczna, a butla waŜy niewiele.
Gaz ma tendencje do zamarzania w
zimie. Wymiary kuchenki nie
pozwalają gotować w duŜych
garnkach.
NajdroŜsze gotowanie i najmniej
noszenia. MoŜna teŜ dokręcić wygodną
lampę ale moŜna ją teŜ stłuc w czasie
transportu a to kosztuje...
jednorazową
Kuchenka na stałe
paliwo
Najmniejsza, wręcz
kieszonkowa, kuchenka. Bardzo
bezpieczne paliwo (moŜna je
zastąpić podpałkami do grilla).
Stosunkowo zimny płomień - do
zagotowania wody zuŜywa się sporo
kostek paliwa.
Idealna na jednodniowy wypad, ale
raczej do podgrzania niŜ długiego
gotowania.
Kuchenka
na
Małe wymiary
Nie udało mi się na niej ugotować
nawet kubka wody - tak zimny był
płomień.
Wystarczą wady. Paliwa ewentualnie
moŜna uŜywać jako rozpałki.
spirytus w Ŝelu
Kuchenka
wielopaliwowa
Wszystkie zalety kuchenek
benzynowych i jednorazowych
gazówek. Poza tym "chodzi" na
wszystkim co się pali - od gazu
po naftę.
Cena jest jeszcze wyŜsza od
kuchenki gazowej z jednorazową
butlą.
Idealna do wypraw w okolice, gdzie są
jeszcze ludzie a juŜ mało cywilizacji.
Gorący duŜy płomień. Nic nie Nie moŜna go uŜywać w namiocie ani Poza kilkoma wyjątkami - najlepszy
http://www.survival.strefa.pl/sprzet_kuchenny.htm
2008-01-16
278632496.007.png 278632496.008.png 278632496.009.png 278632496.010.png
Zielona kuchnia: Sprzęt kuchenny
Strona 2 z 4
Ognisko
trzeba nosić w plecaku.
Dodatkowo grzeje, świeci i
odstrasza owady.
w suchym lesie. W zimie trudno
znaleźć suche paliwo. Wielki ogień
dekonspiruje obozowisko.
sposób gotowania (nie mówiąc o
robieniu nastroju)
Kopciuszek
z
Najtańsza kuchenka jaką znam.
Pali się w niej wszystkim co
tylko się da.
Nie do namiotu. No i chrust musi być
drobno pocięty, Ŝeby wszedł do
środka.
DuŜa blaszana puszka z wyciętymi
otworami na paliwo i dymnikiem.
duŜej puszki
Shit-machine
Pali się w niej wszystkim co
tylko się da. Nazwa pochodzi z
czasów wyprawy do Nepalu,
gdzie najlepszym paliwem było
suszone łajno jaków.
Nie do namiotu. No i chrust musi być
drobno pocięty, Ŝeby wszedł do
środka.
Coś w rodzaju kopciuszka (jw.) tylko z
elektrycznym nawiewem.
Piec
Niby obudowane ognisko - ale
zuŜywa mniej paliwa, mniej dymi
i wcale nie świeci. A moŜna
palić wszystkim.
Trzeba go zbudować z gliny i
kamieni, które trzeba znaleźć na
miejscu. Albo wybrać piec ziemny
który przy pomocy małej łopatki robi
się w pół godziny.
Nie jest przenośny - moŜna go
zbudować tylko podczas dłuŜszego
postoju. Ale ten klimat...
Kaloryczno ść (warto ść opałowa) gazu i benzyny jest podobna (42,5-46,5 MJ/kg).
Podsumowując - na pierwsze wyprawy najlepiej kupić kuchenkę gazową - wyjdzie droŜej ale bardzo wygodnie. Później - jeśli będziesz
wyjeŜdŜać za granicę, latać samolotem (zakaz paliwa w bagaŜu), w zimne krainy lub w dzikie miejsca na długi czas - warto zastanowić
się nad benzynówką. Oczywi ś cie wszystko to pod warunkiem, Ŝ e wybierasz własn ą kuchenk ę a nie zasilanie chrustem.
Na czym najcz ę sciej gotujesz na wypadach?
A poza tym czego u Ŝ ywasz do gotowania? (kilka)
2 Ognisko
2 Kuchenka gazowa
2 Kuchenka benzynowa
2 Kuchenka spirytusowa
2 Piecyk z blachy
2 Piec z gliny lub ziemi
2 Kuchenka elektryczna
+ Ognisko
+ Kuchenka gazowa
+ Kuchenka benzynowa
+ Kuchenka spirytusowa
+ Piecyk z blachy
+ Piec z gliny lub ziemi
+ Kuchenka elektryczna
Zobacz wyniki
Zobacz wyniki
NACZYNIA - nie ma potrzeby zabierania w teren wszystkich naczyń.
Planowanie wyprawy powinno obejmować równieŜ przemyślenie
sposobu gotowania. Podstawowym naczyniem jest menaŜka -
wystarcza do gotowania dla jednej-dwóch osób. Wykonana z aluminium,
chociaŜ juŜ się pojawiają menaŜki z nierdzewnej stali, a nawet tytanu
(ponad 200 zł). Spotyka się zasadniczo trzy typy menaŜek:
Mena Ŝ ka stoj ą ca tzw. harcerska - Idealnie nadaje się do
gotowania na kuchence. Przy gotowaniu na ognisku trzeba dla
niej budować podstawę z cegieł lub kamieni. Płaski dekielek
(razem z utrzymanką) moŜna uŜywać jako prowizoryczną
patelnię. Często wystarczają tylko dwie części menaŜki.
Mena Ŝ ka wisz ą ca np. polska wojskowa - MoŜna ją powiesić na
jakimś kiju nad ogniskiem, ale na kuchence turystycznej jest
bardziej chwiejna i trudniej się ją myje.
Mena Ŝ ka le Ŝą ca np. wojskowa amerykańska - Płaska jak talerz -
przystosowana do pobierania posiłków w wojskowej kantynie. W
terenie przydatna tylko jako patelnia. Ale spróbuj w tym patelnio-
talerzu z bocznym uchwytem zagotować wodę na ognisku!
A poza tym:
Kociołek - przydatny, jeśli gotujemy dla większej grupy osób.
Owszem, moŜemy powiesić nad ogniskiem kij z 7 menaŜkami
ale wtedy, kaŜda menaŜka gotuje się w innym tempie i łatwo coś
przypalić. Przy kociołku kuchcik panuje nad całą potrawą -
moŜna smaczniej gotować. Kociołek powinien być dostosowany
do przewidywanego sposobu gotowania - wieszany nad
ogniskiem, stawiany w Ŝarze, stawiany na ruszcie, stawiany na
kuchence turystycznej. Przy gotowaniu na ognisku, warto zabrać
http://www.survival.strefa.pl/sprzet_kuchenny.htm
2008-01-16
Zagþosuj
Zagþosuj
278632496.001.png 278632496.002.png
Zielona kuchnia: Sprzęt kuchenny
Strona 3 z 4
pokrywkę (chyba Ŝe ktoś lubi "leśny" smak popiołu w makaronie).
Miska lub talerz - jeśli juŜ nastawiamy się na gotowanie
zbiorowe (kociołek) to nie ma potrzeby Ŝeby kaŜdy tachał ze
sobą menaŜkę - wystarczy głębsza miska i kubek.
Kubek - są ładne i tanie kubki ze stali nierdzewnej. Teoretycznie
moŜemy kubka nie brać i pić herbatę z menaŜki, ale przyjemniej
się ją pije, jeśli nie pachnie makaronem z obiadu...
Czajnik - znałem kiedyś faceta, który na wyjazdy nie brał
menaŜki tylko duŜy czajnik. Nie pamiętam tylko, jak on jadł zupę
z ziemniakami - nalewał do miski czy jadł prosto z czajnika?
Patelnia - Jedliście kiedyś wieczorem przy ognisku naleśniki z
jagodami zebranymi w dzień? Dla takich chwil warto nosić
patelnię...
Manierka - Zapasy wody to waŜna rzecz. Trzeba mieć jakiś
pojemnik na wodę. Wojskowe manierki (zwłaszcza
amerykańskie) moŜna nosić przyczepione do pasa, w jednym
pokrowcu razem z kubkiem. Jeśli jednak nosisz picie w plecaku
to moŜe nie warto kupować manierki? MoŜe wystarczy
plastikowa butelka np. po Coli?
Pojemnik na wod ę - Osobiście uŜywam dwulitrowej,
plastikowej, zwijanej butelki Platypus. Widziałem teŜ 8-litrowe
baniaki składane jak harmonijka. Jeśli zdecydujesz się na coś
takiego - to sprawdź zamknięcie, Ŝeby ci się przypadkiem nie
otworzyła w plecaku.
Naczynia zast ę pcze - nie powiem tu o wypalaniu naczyń z gliny
ale zrobienie garnka z grubszej folii aluminiowej nie powinno być
zbyt trudne. Nawet z papieru moŜna zrobić garnek do gotowania
wody!
Inną metodą jest wykopanie dołka w ziemi, uszczelnienie go
(folią lub skórą) i nalanie wody. Wodę w nim gotuje się przez
wrzucanie do niej kamieni rozgrzanych w ognisku. śeby gorące
kamienie nie uszkodziły wyściółki, na dnie warto poloŜyć kilka
kamieni (płaskich) na których będą kładzione te gorące. Woda
moŜe będzie trochę czarna ale ta odrobina węgla na pewno
będzie wyjałowiona.
SZTU Ć CE - stalowe, aluminiowe, drewniane,
plastikowe...
Stanowczo najpraktyczniejsze są kilkuczęściowe
niezb ę dniki zawierające łyŜkę, widelec i nóŜ.
Zaznaczę tu, Ŝe polskie wojskowe niezbędniki są
bardzo dobre - brytyjscy Ŝołnierze kupowali je
masami od polskich podczas pobytu na naszym
poligonie. Jedno zastrzeŜenie: do otwierania
konserw naleŜy uŜywać ostrza noŜa a nie
otwieracza w rękojeści. Harcerskie niezbędniki na
zawiasie są, jak na mój gust, trochę za krótkie i
potrafią się złoŜyć w czasie jedzenia. Próbowałem
równieŜ niemieckiego niezbędnika wojskowego ale
nie zachwyciłem się nim.
Chochla - bardzo przydatna przy gotowaniu w
kociołku. ChociaŜ z jej braku moŜna zupę nalewać
kubkiem a w kociołku mieszać okorowanym kijem.
Jeśli juŜ w drodze na wyprawę zorientujemy się, Ŝe
nie mamy łyŜki - moŜna zajrzeć do baru na dworcu i
skorzystać ze sztućców jednorazowych.
Albo moŜna spróbować wykona ć własnor ę cznie
łyŜkę i widelec z drewna. To dopiero satysfakcja!
Widelec jest prostszy do wykonania.
No i pałeczki - jeszcze mniej roboty przy
wykonywaniu i pasują do ryŜu. Ale mogą być
problemy przy głębokich naczyniach. I kotletach .
Samodzielne wykonanie no Ŝ a ze złomu jest
moŜliwe, ale całkowite oczyszczenie go z rdzy w
warunkach polowych? Z drugiej strony to przecieŜ
survival...
NIEZB Ę DNIK KUCHENNY - o tym teŜ później.
Ale pomyślcie o takim zasobniku, który zawiera przyprawy,
sztućce i inne rzeczy przydatne w kuchni. Nie trzeba się
martwić o sól, cukier czy deskę do krojenia. Po prostu
wrzuca się całość do plecaka i juŜ.
http://www.survival.strefa.pl/sprzet_kuchenny.htm
2008-01-16
278632496.003.png 278632496.004.png 278632496.005.png
Zielona kuchnia: Sprzęt kuchenny
Strona 4 z 4
Kuchenki , Naczynia , Sztu ć ce , Niezb ę dnik kuchenny , Przepisy kulinarne , Inne ankiety albo
http://www.survival.strefa.pl/sprzet_kuchenny.htm
2008-01-16
278632496.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin