przepis pochodzi z książki Erica Lanlard'a 'Home bake'składnikina bazę :- 125g miekkiego masła,- czekoladowych ciasteczekna masę serową- 200g sera (użyłam twarogu, Eric Filadelfijskiego),- 400g mascarpone,- 75g cukru,- 3 duże jajka,- 40g kakao przesianego i dodatkowo do posypania, (u mnie tylko 1 płaska łyżka,- 100g gorzkiej czekolady (u mnie połowa)
Pokrusz ciasteczka, dodaj masło. Wymieszaj, wyłóż w formie, przyciśnij równo i włóż na 30 minut do lodówki.Sery i cukier zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i kakao a na końcu topiona czekoladę. Mieszaj aż do połączenia. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Wyrównaj wierzch i piecz około 50-60 minut do czasu, aż sernik będzie lekko sprężysty na środku, ale nie do końca ścięty. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na 1h w zamkniętym piekarniku. Wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 3h.
plamka97