Składniki: Masa orzechowa: 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu Miksować i dodać 100 g cukru Miksować i dodać Orzeszki – wymieszać wszystko łyżką Ciasto: Przesiać i wymieszać: 375 g mąki 1 łyżeczkę cynamonu 1 łyżeczkę proszku do pieczenia Dodać: 25 g cukru 50 g masła i zagnieść na jednolitą masę 1 roztrzepane jajko + 200 ml mleka dodać do ciasta i wymieszać Ciasto lekko rozwałkować na blacie posypanym mąką, najlepiej rozwałkować ciasto w prostokąt, na cieście rozsmarować masę orzechową Zwinąć ciasto po długości, zmiatając przy tym nadmiar mąki, który był na blacie; tak zrolowane ciasto ciąć na kawałki 2-3 cm, następnie układamy takie prawie okrągłe bułeczki na wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 25 cm), podczas pieczenia się zlepią Piekarnik 230°C - 10 minut, potem piekarnik 200°C i piec 25-30 minut Do dekoracji przyrządzamy lukier, 75 g cukru pudru mieszamy z wrzątkiem Polać bułeczki lukrem
plamka97