· 2 żółtka
· 60g cukru
· 60g nieosolonego, miękkiego masła
· 85g mąki chlebowej
· ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
· ¾ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, lekko podpieczonego
W misce ubijamy żółtka z cukrem, aż nabiorą kremowej, gęstej konsystencji. Stopniowo dodajemy masło.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek i masła razem z kminem. Wyrabiamy ciasto, które będzie dość miękkie, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 150°C.
Na posypanej lekko mąką blacie rozwałkowujemy ciasto do 3mm. Staramy się to zrobić szybko, bo ciasto powinno mieć niską temperaturę. Wycinamy ciasteczka i układamy je przygotowanej blaszce. Wycięte ciastka wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasta widelcem i możemy dodatkowo posypać cukrem.
Pieczemy przez 12-15 minut.
plamka97