Kruche ciasteczka z kminem.doc

(27 KB) Pobierz
Kruche ciasteczka z kminem

 Kruche ciasteczka z kminem

Składniki:

·         2 żółtka

·         60g cukru

·         60g nieosolonego, miękkiego masła

·         85g mąki chlebowej

·         ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

·         ¾ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, lekko podpieczonego

Przygotowanie:

W misce ubijamy żółtka z cukrem, aż nabiorą kremowej, gęstej konsystencji. Stopniowo dodajemy masło.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek i masła razem z kminem. Wyrabiamy ciasto, które będzie dość miękkie, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 150°C.

Na posypanej lekko mąką blacie rozwałkowujemy ciasto do 3mm. Staramy się to zrobić szybko, bo ciasto powinno mieć niską temperaturę. Wycinamy ciasteczka i układamy je przygotowanej blaszce. Wycięte ciastka wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasta widelcem i możemy dodatkowo posypać cukrem.

Pieczemy przez 12-15 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin