ZAWIJASY Z SUDOWY
Składniki:- 80 dag mięsa wieprzowego- 1 jajko- garść bułki tartej- 2 łyżki sklarowanego masła- sól- pieprz- listki lauroweNadzienie:- 2 marchewki- 15 dag szynki- 2 cebule- masłoSos:- po 250 ml białego wina i śmietany- 3 łyżki masła Sposób przyrządzania:Pokrój mięso w plastry, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Zrób farsz: posiekaj marchewki, szynkę i cebule, usmaż na maśle. Farszem posmaruj mięso, zwiń i zepnij wykałaczkami. Boki zawijasów przykryj listkami laurowymi w miejscu wbicia wykałaczki. Panieruj w jajku i tartej bułce, usmaż na maśle. Do tłuszczu ze smażenia wlej wino i śmietanę, gotuj do zgęstnienia, przypraw. Mieszając, dodawaj po kawałeczku zimne masło. Gotowym sosem polej zawijasy.
krystynka161