SCHAB MINUTKA.docx

(10 KB) Pobierz

SCHAB "MINUTKA"


2 kg schabu bez kości,

2 litry wody,

pół szklanki soli,

łyżka cukru,

łyżka majeranku,

łyżeczka pieprzu w ziarenkach,

łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach,

4 ząbki czosnku


Schab włożyć do wrzątku, sporządzonego z ww. składników - gotować 3 minuty. Odstawić na 6-8 godzin. Wyjąć schab. Zagotować wywar i włożyć schab, gotować 1 minutę. Ostudzić i wyjąć schab.
Można zarumienić schab ze wszystkich stron, na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzony schab kroimy na plastry i zalewamy galaretą przygotowaną z wody, vegety i żelatyny wg przepisu na opakowaniu. Dekorujemy dowolnie np.: groszkiem konserwowym, papryką, jajkiem itd.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin