ZRAZY PO POLSKU W CHLEBIE RAZOWYM.doc

(24 KB) Pobierz

ZRAZY PO POLSKU W CHLEBIE RAZOWYM

1 kg mięsa wołowego na zrazy,
1 czerstwa bułka,
0,5 szklanki mleka,
1 cebula,
1 jajko,
1 pęczek natki pietruszki,
2-3 grzyby suszone,
1 chleb razowy prostokątny z formy,
1 łyżka masła,
1 szkl. rosołu (może być z kostki),
3 łyżki oleju,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz.

Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozetrzeć z masłem na jednolitą masę, dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulę, jajko, doprawić solą i papryką, dobrze wymieszać. Mięso rozłożyć na desce, posmarować masą, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Zrazy przełożyć do rondla, zalać rosołem, dodać grzyby, dusić ok. 1 godz. na małym ogniu. Jeżeli podczas duszenia zbyt dużo sosu wyparuje, dolać gorącej wody. Przeciąć chleb na 3 jego wysokości. Wydrążyć miękisz, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm. Do środka włożyć zrazy i wlać sos. Przykryć drugą częścią chleba i wstawić na 30 min. do nagrzanego piekarnika do temp. 170o C. Cały chleb ze zrazami podawać na półmisku. Podzielić na porcje tuż przed jedzeniem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin