ZRAZY PO POLSKU W CHLEBIE RAZOWYM1 kg mięsa wołowego na zrazy,1 czerstwa bułka,0,5 szklanki mleka,1 cebula,1 jajko,1 pęczek natki pietruszki,2-3 grzyby suszone,1 chleb razowy prostokątny z formy,1 łyżka masła,1 szkl. rosołu (może być z kostki),3 łyżki oleju,0,5 łyżeczki słodkiej papryki,sól, pieprz.Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozetrzeć z masłem na jednolitą masę, dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulę, jajko, doprawić solą i papryką, dobrze wymieszać. Mięso rozłożyć na desce, posmarować masą, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Zrazy przełożyć do rondla, zalać rosołem, dodać grzyby, dusić ok. 1 godz. na małym ogniu. Jeżeli podczas duszenia zbyt dużo sosu wyparuje, dolać gorącej wody. Przeciąć chleb na 3 jego wysokości. Wydrążyć miękisz, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm. Do środka włożyć zrazy i wlać sos. Przykryć drugą częścią chleba i wstawić na 30 min. do nagrzanego piekarnika do temp. 170o C. Cały chleb ze zrazami podawać na półmisku. Podzielić na porcje tuż przed jedzeniem.
krystynka161