Zapiekanka z pieczarkami .doc

(50 KB) Pobierz

Zapiekanka z pieczarkami

opakowanie mrożonki Warzywa do... makaronów HORTEX Ortika

100 ml bulionu warzywnego

szklanka śmietany

35 dag makaronu, np. muszelki, rurki

10 dag wędzonej szynki

40 dag pieczarek

cebula

łyżka masła

1/2 szklanki mleka

2 jajka

sól, pieprz

 

Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Wędzoną szynkę pokroić w cienkie paski lub w małą kostkę. Cebulę posiekać.

Masło stopić w rondlu, wrzucić cebulę, przesmażyć. Dodać szynkę i pieczarki. Smażyć kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje. Wsypać opakowanie mrożonki Warzywa do... makaronów HORTEX Ortika, zalać bulionem warzywnym, przyprawić, poddusić (ok. 5 minut), dość często mieszając.

Zagotować garnek osolonej wody (można wrzucić kostkę bulionową jarzynową lub wlać 2-3 łyżki oleju). Makaron wsypać do wrzącej wody, ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Makaron dodać do mieszanki warzywno-pieczarkowej. Przełożyć do żaroodpornej formy (wcześniej można ją natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku).

Śmietanę roztrzepać z mlekiem i jajkami, przyprawić do smaku.

Sosem polać zapiekankę. Piec 35 minut w temp. 180 stopni C. Posypać podprażonym ziarnem słonecznika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin