Mrożony nugat wiśniowy.doc

(188 KB) Pobierz
Mrożony nugat wiśniowy

Mrożony nugat wiśniowy

Składniki (8 osób):

Słodki sos:

- 0,5 litra mleka
- 0,5 strąka wanilii
- 6 jaj
- 50 g cukru pudru
- 50 g wielokwiatowego lub akacjowego miodu
- 100 ml płynnej UHT crème fraîche

Wierzchnia warstwa:

- 250 g wiśni
- 25 g cukru pudru
- 2 łyżki wiśniowej brandy
- 50 g nie solonych, łuskanych orzeszków pistacjowych
- olej o neutralnym smaku

                         

Sposób przyrządzenia:

Wlej mleko do rondla, otwórz strąk wanilii i zeskrob z niego nasiona do rondla z mlekiem, wrzuć też pusty strąk. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut.

Rozbij jaja i oddziel żółtka. Białka wstaw do lodówki do późniejszego użycia. Ubij żółtka z cukrem pudrem w misce, aż do białości.

Przelej mleko do miski przez sitko, opłucz rondel i ponownie przelej miksturę do rondla. Ogrzewaj na dużym ogniu nieustannie mieszając drewniana łyżką aż krem zgęstnieje i zacznie kleić się do łyżki, ale nie dopuść do zagotowania.  Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie  umyj wydrylowane wiśnie i wrzuć je do rondla z cukrem pudrem. Gotuj przez 10-15 minut na dużym ogniu aż się lekko skarmelizują. Pod koniec gotowania spryskaj brandy i flambiruj. Zdejmij z ognia, odsącz i odstaw sok na bok.

Wlej miód do małego rondla i ogrzewaj na dużym ogniu.

W międzyczasie ubij trzy białka jaj na sztywno. Jak tylko miód się zazłoci dodaj powoli jaja, ubijaj energicznie aż mikstura się ochłodzi.

Wymieszaj połowę masy z białek jaj z kremem używając szpatułki, a następnie ostrożnie dodaj resztę składników.

Ubij schłodzoną crème fraîche na sztywno do chwili, aż bez trudu będzie można formować z niej kleksy i ostrożnie dodaj do masy razem z wiśniami i pistacjami.

Natłuść olejem dużą blachę do ciasta, wlej mieszankę i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin. Na godzinę przed podaniem przełóż z zamrażarki do lodówki.

Przed podaniem, wyjmij nugat z formy i ułóż na podłużnym półmisku. Do krojenia użyj noża maczanego w ciepłej wodzie.

Lody podawaj pokropione sokiem z gotowanych wiśni.

Rada: Bardzo istotne jest staranne odcedzenie wiśni, żeby nie opadały na dno.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin