Składniki (8 osób):Słodki sos:- 0,5 litra mleka- 0,5 strąka wanilii- 6 jaj- 50 g cukru pudru- 50 g wielokwiatowego lub akacjowego miodu- 100 ml płynnej UHT crème fraîcheWierzchnia warstwa:- 250 g wiśni- 25 g cukru pudru- 2 łyżki wiśniowej brandy- 50 g nie solonych, łuskanych orzeszków pistacjowych- olej o neutralnym smaku
Sposób przyrządzenia:Wlej mleko do rondla, otwórz strąk wanilii i zeskrob z niego nasiona do rondla z mlekiem, wrzuć też pusty strąk. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Rozbij jaja i oddziel żółtka. Białka wstaw do lodówki do późniejszego użycia. Ubij żółtka z cukrem pudrem w misce, aż do białości. Przelej mleko do miski przez sitko, opłucz rondel i ponownie przelej miksturę do rondla. Ogrzewaj na dużym ogniu nieustannie mieszając drewniana łyżką aż krem zgęstnieje i zacznie kleić się do łyżki, ale nie dopuść do zagotowania. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie umyj wydrylowane wiśnie i wrzuć je do rondla z cukrem pudrem. Gotuj przez 10-15 minut na dużym ogniu aż się lekko skarmelizują. Pod koniec gotowania spryskaj brandy i flambiruj. Zdejmij z ognia, odsącz i odstaw sok na bok.Wlej miód do małego rondla i ogrzewaj na dużym ogniu.W międzyczasie ubij trzy białka jaj na sztywno. Jak tylko miód się zazłoci dodaj powoli jaja, ubijaj energicznie aż mikstura się ochłodzi. Wymieszaj połowę masy z białek jaj z kremem używając szpatułki, a następnie ostrożnie dodaj resztę składników.Ubij schłodzoną crème fraîche na sztywno do chwili, aż bez trudu będzie można formować z niej kleksy i ostrożnie dodaj do masy razem z wiśniami i pistacjami.Natłuść olejem dużą blachę do ciasta, wlej mieszankę i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin. Na godzinę przed podaniem przełóż z zamrażarki do lodówki. Przed podaniem, wyjmij nugat z formy i ułóż na podłużnym półmisku. Do krojenia użyj noża maczanego w ciepłej wodzie. Lody podawaj pokropione sokiem z gotowanych wiśni. Rada: Bardzo istotne jest staranne odcedzenie wiśni, żeby nie opadały na dno.
pandaho