Tarta z wędzonym dorszem.doc

(32 KB) Pobierz
Tarta z wędzonym dorszem

Tarta z wędzonym dorszem

 

Składniki:

125 g mąki
50 g masła (+ 1 łyżka do wysmarowania foremki)
4 jajka
1 cytryna
300 g wędzonego dorsza
200 ml śmietanki 36%
60 g sera cheddar
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
pergamin, suche ziarna fasoli
gałka muszkatołowa

 

Zaproponuję wędzonego dorsza, ale możecie też użyć wędzoną rybę, która najbardziej wam smakuje: łososia, makrelę, węgorza. Lista pozostałych składników też zostaje otwarta. Można dodać kapary, oliwki, pomidory koktajlowe. Na co tylko macie ochotę.
Aha, a fasolę, którą użyjecie jako ciężarek podczas pieczenia ciasta, można spokojnie przechować w słoiku do następnego flanu.

Jak przygotować:

Ciasto
1. Zacznij od kruchego ciasta na tartę. Wymieszaj w miseczce mąkę ze szczyptą soli.
2. Masło pokrój na kawałeczki i dodaj do mąki.
3. Roztrzep w miseczce jedno jajko. Dodaj sól i pieprz.
4. W mące zrób zagłębienie i wlej w nie jajko i sok z połowy cytryny.
5. Zagnieć całość na jednolitą masę i uformuj kulę. (Jeśli ciasto klei się do blatu, dodaj mąkę.)
6. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na 30 min. do lodówki lub na 15 min. do zamrażalnika. Dzięki temu masło się zetnie i będzie łatwiej wałkować.

Zalewa
7. Przygotuj masę z 3 roztrzepanych jaj wymieszanych ze śmietaną i posiekanym koprem. Dopraw pieprzem, solą, i gałką muszkatołową.
8. Odkrój ogon dorsza i zdejmij skórę. Rozdrobnij na kawałki.

Ciasto
9. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek grubości ½ cm na stolnicy posypanej mąką.
10. Okrągłą karbowaną foremkę do ciast wysmaruj masłem i wyłóż jej spód i brzegi ciastem.
11. Nakłuj spód widelcem w kilkunastu miejscach.
12. Nakryj pergaminem i wsyp na wierzch kilkucentymetrową warstwę fasoli.
13. Włóż formę na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C.

Ciasto + zalewa
14. Po upieczeniu odłóż fasolę i pergamin i zetrzyj na tartę 2/3 cheddara.
15. Na serze rozłóż równomiernie kawałki ryby i zalej masą śmietanowo – jajeczną.
16. Resztę sera zetrzyj na wierzch.
17. Piecz 15 min. temperaturze 180 stopni C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin