parowar.pdf

(7104 KB) Pobierz
49203655 UNPDF
Zalety gotowania na parze
Tabele czasów gotowania
Rozpoczynającgotowanie należywcisnąć przyciskVITAMIN+(zależnieod
modelu),zapewniającyszybkie gotowanie i zachowaniedużej ilości witamin.
Witamy w świecie potraw gotowanych
na parze!
R b i owoce morza
... ~
. . ... . , . - . ..
Cienki filet rybny
świeże
450 g
5 -10min.
Nie układać filetów w stos
( d ors z , as tu ga , so la , ł osoś, łu pacz) mrożone 450 g
10-15min.
Dzięki parowarowi Steam Cuisine firmy Tefal możesz delektować
się zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami. Gotowanie na parze
Grube fil e ty lub steki ( d o r sz ,ło s o ś ; świeże
400 g
10-15min.
łu pac z , ż a b ni ca, tuńcz yk , mi ec z n ik )
świeże
600
20 - 25 min.
umożliwia zachowanie większości cennych witamin i soli
mineralnych oraz naturalnego smaku potraw bez konieczności
dodawania tłuszczu.
( ps tr ąg , ps tr ąg t ęczow y , oko ń m o r s k i )
Małże
śWieze
1 kg
10-15min .
WYrzucie zamknięte małże
2- 5 min.
Zgodni e z upodobaniami
Krewetki
świeże
200 g
Zgodńie z upodobaniami
Przegrzebki
śWleze
100g
2-5min.
Dzięki naszej książce kucharskiej w pełni wykorzystasz parowar
firmy Tefal. W urządzeniu tym można z powodzeniem
przygotowywać nie tylko ryby i warzywa, ale wiele innych potraw.
7 0 Czy lubisz ryż, kuskus, jajka, owoce, kurczaka i mięciutkie mięso ?
Wszystkie te potrawy są znakomite, jeżeli są przyrządzane na
parze.
Mi sa i drób
-, . .. ..
" .. .
Pierś kurczaka (bez kości)
w paskach 500 g
10 - 15min.
w całości 450 g
15 - 20 min.
' 71 i
Podudzia lub części ud z kurczaka swieże
4
30 - 35 mln.
~ _ , jPiI'
Steki isznycle z indyka
świeże
600 g
15 - 20 min.
Schab
świeży
700 g
10 -15min.
Pokroić w
Steki z jagnięciny
świeże
500 g
10-15min.
Kiełbasa
Serdelki
10
5 min.
W dzisiejszych zabieganych czasach Steam Cuisine firmy Tefal to
idealna pomoc, ponieważ można w nim wstawić do gotowania
cały posiłek bez konieczności nadzorowania go i bez ryzyka
wykipienia lub przegotowania, dzięki czemu możesz się zająć
czymś innym. Możesz w nim gotować jednocześnie różne
produkty, na pr z ykład ry ż , war z ywa i rybę lub mięso , u ż ywając
jednej lub kilku misek, dzięki czemu oszczędzasz energię.
Frankfurterki 10
10-15min.
Przed gotowaniem przekłuć
Warzywa
r Karczochy
świeże
3 średniej
wielkości
30 - 40 min.
Odciąć dolny koniec
Szparagi
świeże
600 g
10-15min.
Odciąć dolny koniec
Pokroić w różyczki
Brokuły
świeże
400 g
19 min.
mrożone 400 g
13 min .
Seler
świeży
350 g
15 - 18min.
Pokroić w kostkę lub plastry
W książce podajemy przepisy na zdrowe, nietłuste dania oraz
kilka tradycyjnych przysmaków. W wielu prlepisach występują
półprodukty, dzięki którym można łatwo i szybko przyrządzić
potrawę·
Pieczarki
świeże
500 g
11 min.
Odciąć dolny koniec
i dokładnie opłukać
Kalafior
świeże
1 średniej
wielkości
20 - 25 min.
Pokroić w różyczki
Kapusta (czerwona, biała)
świeża
600 g
15 -18min .
Pokroić w plastry lub poszatkować
Cukinie
świeże
600 g
7 -10min.
Pokroić w plastry
Mamy nadzieję, że nasze przepisy pobudzą Twoją wyobrażnię do
tworzenia kolejnych dań, do których wykorzystasz Steam Cuisine
firmy Tefal.
10-15min.
Pokroić w słupki wielkości 5 cm
Szpi n ak
świeży
300 g
8 -10min.
W połowie gotowania odwrócić
mrożony 300 g
15 - 20 min.
Fasolka szparagowa
świeża
500 g
20·25 min.
mrożona 500 g
25 - 30 min.
Groszek
świeży
400 g
20 min.
mrożony 400 g
25 min.
Marchewka
świeża
500 g
10 min.
Pokroić w cienkie plasterki
Kukurydza w kolbach
świeża
500 g
30 min.
Pokroić w cienkie plasterki
Pory
świeże
500 g
8 min.
Małe pory (całe)
świeże
500 g
12 min.
Groszek cukrowy
świeży
500 g
10-15min.
Papryka
świeża
300 g
10-15min.
Pokroić w szerokie paski
Pokroić w plastry lub w kostkę
Stare ziemniaki
świeże
600 g
20 - 25 min.
zależnie od wielkości i odmiany
Młode ziemniaki
świeże
600 g
35 - 40 min.
małe w całości
Małe cebule (całe)
świeże
400 g
8 min.
Pokroić w cienkie plastry
Cebula w plastrach
świeża
400 g
5 min.
...
...
49203655.002.png
Ryż, produkty zbożowe i makarony
Bi a ly ry ż długozi a rn is ty
150 g
300 mi 25 · 30 m i n.
Opłuk a ć r yż prz e d
Bi a ly ryż b as m a t i
150 g
3 00 mi 2 5 min .
gotow a niem .
B ia ly ryż do s z ybkiego gotow a ni a
1 50 g
300 m i 18 - 20 min.
Wrzuci ć do w r z ą t k u,
Br ą zowy ryż
150 g
300 mi 35 min.
P arowar Steam Cu i s in e umoż li w i a p r zygo t owywa n ie s m acz n ych po t rawo
zmnie j szo n e j i lości t ł u szcz u , s ol i i c u kr u , zac h owanie i ch składn i ków
odżywczych i przestrzega ni e ni skoka l o r ycznej d ie t y .
Co r az l epie j r ozumiemy, że s p osób odżyw i a ni a m a wpływ na nasze zd r owie ,
D z i ęk i parowarow i S t eam Cuis i ne Vit a min + możliwe j est zachowan i e o 5 0 %
w i ększej il ośc i wa rt ośc i owyc h s k ładn i ków odżywczyc h i w it am in w
pożyw i eniu . J ego a r oma t rów ni eż zosta j e zac h owa n y .
Kusku s
200 g
3 50 mi 10 min.
Pr ze d goto w ani e m moczy ć
kuskus w e wr t k u prz e z
5 m inut.
K as z a bul g hu r
1 5 0 g
300 mi 15 m i n.
Wrzu c i ć do wrz ąt k u
Sp ag h e tti
200 g
4 00 mi 20' ~ min ,
Wrzuci ć do w rzą tku
Inne
J ajka w k oszulk a ch
n a tw a rdo 6
15min .
Posm a ro w ać mi se cz ki
Aby zac h ować jak na j w i ęce j witamin:
• Kupuj owoce i wa r zywa k i lka r azy w tygodniu, aby zawsze by ł y świeże .
P rzec h ow uj j e w ch ł odnym, c i emnym miejsc u .
M y j warzywa i owoce w n i ew i elk i ej i lośc i wody, aby uni k nąć r ozp u szczan i a
w nie j w i tam in i so li mi ne r al n yc h. Ni e mocz warzyw i owoców w wodzie .
• Ob i era j warzywa i owoce c i enko, aby n i e utrac i ć w it amin zna j du j ących s i ę
bezpośredn i o pod skó r l ub go t u j wa r zywa, n p . z i emnia ki , w skó r ce, aby
zac h ować j ak n a j większą il ość w it am i n ,
Jajka gotowane w mis e czkach
na mi ę kko 6
8 · 10 m i n.
grub ą w a rstw ą usz czu
Owoce
J a ka
ś w ie ż e
ćw i a rtki 15 m i n.
q ; ' : \ M o r e l e
ś wi e że
ca łe
15 min .
. Z 3 J Br z oskwini e l ub n e kt a rynk i
ś wi e ż e
polówk i 13 min .
świe ż e
polówki 1 1 min.
P o t rawy gotowane n a parze zachowują sma k
• N a jl epszy sposób zapewn i en i a organ i zmow i dzien n e j dawki w it ami n t o
z r ównoważona, ur ozma i cona dieta .
• M ożesz przyrządz i ć cały pos i łek zaw i erający n a jr óż ni e j sze pro du k t y, t akie
j ak m i ęso, ryby, wa r zywa, owoce, jajka lu b dese r y, składające s i ę na
zd r owe, p ysz n e me nu .
• Warzywa pow in ny być ni eco c h rupk i e . T wo j e ku bki smakowe szybko
doce ni ą t e n wspa n ia ł y s m a k.
Kupuj sezo n owe owoce i warzywa, p o n ieważ o n e na j lepie j smak uj ą .
Smak potraw wz b ogacaj zioła mi i p r zyp r awam i.
• Go t owan i e n a parze pod kr eśla na t ura ln y smak niema l każdego produk t u .
Dz i ęk i t emu po tr zeb uj esz znacz ni e m n ie j sz e j i l ośc i so l i i cu k r u. P o t rawy
gotowa n e na parze zwyk l e n i e ma j ą kon t akt u z p ł ynem , dz i ęki czemu
podczas go t owa n ia n ie tr acą r ozpuszczal n ych s k ładników odżywczyc h ,
G r u s zki
ś wież e
c a łe lub 15 · 17 m in.
polówki 12mi n
Raba r b a r
ś wi y
400 g
15·20 min. Pokro i ćw kawij( j wielkoś c i2,5 cm
Odorzewanie
. "
-" .
. .
l" .•
. ,. ;, . : - .•
Mi ę s o
k a wał ki
10-15 mi n .
Mak a ron
10 · 15 min.
W a rz YJ I. a
5· 10 min.
Symbole używanie w przepisach
Czas przygo t owa ni a ~ • .
e
Czas gotowa ni a
B ana ny
r ,,-.,
49203655.003.png
Polędwiczki wieprzowe z sosem
barbecue z pieczarkami
Łat w e
i
S z ybki e
5 00 g po lędwicy w i e pr z o we j
1 /2 x 5 00 g o pa ko wa ni a S os u B ar b e cu e
5 0 g p ieczarek p okrojonyc h w p las t erk i
la m i nut ' ~ ~-,
Inna wersja
Za m iast wiep r zowiny można użyć pasków mięsa z kurczaka.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Pokr o i ć pol ę d w ic ę w i e pr zową w pl as tr y o g ru b o śc i 1 c m.
Um ieścić w d oln y m k oszy k u .
• 2 pi ersi ku r czaka o br a n e z k ośc i
1 sło i k ( 3 00 g) sos u słodko- k waś n eg o
bez warzyw
• 1/2 x 43 0 g p u szki a n a n asa w k awałkac h
o sączo n ego z za l ewy
1 / 2 s tr ą k a z i e l o n ej papryki po kr o j onego
w kost k ę
Inna wersja
la m i nut ~ r &,
e -
Wl ać sos b a rb ec u e do pł yt ki eg o na c z y ni a, kt óre pasować
b ędz i e d o ś r o dk owego koszy k a, i pr zy kr foli ą
s p oży w c z ą . P rzykryć pok r y w k ą i g oto wać n a p a r ze p r zez
1 5 minut lub do u g oto wa ni a mi ęsa .
2 0 minut
J e dn ocześ ni e rozg r zać o li n a pa t e lni i us m ażyć
p i ecza r k i. D odać go t owe p i eczar ki i mi ęso d o go r ącego
sosu .
Sos słod k o-kwaś n y w l do p łaski eg o n acz yni a
pasu j ącego do środkowe j mi sk i p a r owa r a. D o d ać a n a n as
i papry k ę , wy m ieszać . Zak r f o li ą spożywczą . Got ować
p r zez oko ł o 5 m i nu t .
Propozycja podania
W tym sa m y m cza.s i ~ o b r kur c z a k a z e s k ó r y i p ok r oić
w p ask i o sze r o k osc l 1 c m. Uło ży ć p a ski mi ęsa r ów n ą
wa r s t wą w do ln e j mi sce . Got ować pr zez 1 2 - 1 5 mi n u t,
a z ku rcza k będz i e go t owy d o s p ożyc i a .
P odawać na wa r stw i e ry żu po l a n ego sos e m ba r becue. W górnym
k oszyku gotować n a parze 15 0 g białego d ługoz i ar n is t ego ryż u
amerykańskiego (dodać 1 12 łyżeczki sol i i 300 m i wrzącej wody) w
misce na ryż przez 30 m i n . bez przykrycia . Na l eży r ozpocząć
go t owanie ryżu n a 15 min. P rzed przyrządzaniem mięsa i sosu .
P o d awać n a p os t u m e n c i e z u go to wa ne g o r u , n a
og r za n yc h ta l erzac h. P ask i kur cza k a u ło żyć w śro dku
obl ać s o se m i n a t yc hmi ast pod awać .
'
Propozycja podania
P odać z ryżem u gotowa n ym w gó r nej m i sce.
49203655.004.png
Marokańska sałatka z kuskusem
Jajka z szynką i serem
na gorąco
• 200 g kaszy kuskus
• 350 mi wrzącego wywaru warzywnego
4 porcje
t@i
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 pęczek cebulki dymki pokrojonej w cienkie 15 minut ~
plasterki
e
• 4 średnie jajka
• 1 1/2 łyżki wody
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 40 g tartego grojera lub ementalera
• 2 plastry gotowanej szynki pokrojone w
• 1 / 4 ogórka
• 4 twarde pomidory
10 minut
10 minut - ... ~
' ~~
• 1 / 2 czerwonej papryki z usuniętymi
nasionami , . pokrojo , ne) w ?robną kostkę
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Sos
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 5 łyżek soku z cytryny
• 1 zmiażdżony ząbek czosnku
• sól i świeżo zmielony biały pieprz
• 4 żaroodporne miseczki
• masło lub margaryna
Inna wersja
Inna wersja
Szynkę zastąpić gotowanymi warzywami.
Podawać kuskus na ciepło, dodać 100 g ugotowanych krewetek w
skorupkach oraz warzywa .
Wsypać kuskus do miski na ryż . Zalać wrzącym
wywarem warzywnym, dodać oliwę z oliwek l odstawić
na 5 minut. Pozostawić misk ę bez przykrycia i umieścić
w dolnym koszyku. Przykryć garnek pokrywką i gotować
na parze przez 10 minut. Przełożyć do dużej miski i
rozdrobnić widelcem . Pozostawić do zupełnego
wystygnięcia.
Ubić razem jajka, wodę, sól i pieprz . Do miseczek włożyć
równe ilości szynki i sera. Wlać ubite jajka .
W tym czasie pokroić dymkę. Wyciąć gniazda nasienne z
ogórka i pokroić go w cienkie plasterki . Pociąć pomidory
na połówki, usunąć nasiona, a następnie pokroić miąższ
w kostkę . Wymieszać razem wszystkie składniki sosu.
Zakryć miseczki folią spożywczą i włożyć je do dolnej
miski. Przykryć pokrywą i gotować przez około .10.minut.
Sprawdzić nożem, czy potr~wa jest gotowa. ~ezeh .
jeszcze jest płynna, gotowac przez kilka kolejnych minut.
Dodać do kuskusu warzywa , sos i dobrze wymieszać.
Pozostawić w lodówce do schłodzenia do pożądanej
temperatury. Najlepiej chłodzić przez kilka godzin w celu
uzyskania pełnego aromatu.
Propozycja podania
Podawać ze świeżym, chrupkim pieczywem .
Propozycja podania
Podawać z kebabami lub innymi potrawami z grilla.
r- ~ ~
49203655.005.png
Parówki z sosem cebulowym z
czerwonym winem i ziemniakami
• 8 pa r ówek d o b r ej j akośc i (moż n a użyć
pa r ówe k o n i sk i ej zawar t ości tłuszcz u )
1 sło i k (500 g ) sosu cebu l owego z czerwonym
w i nem
600 g s t a rych z i em ni aków
sól i św i eżo zm i e l on y c z arny pieprz
1 0 m inut ~
e
2 5 minu t
Szparagi z jajkami
Sos wy l ać ze sło i ka do płyt k iego n aczynia pasującego do
środkowej m i sk i i zakryć je fo li ą spożywczą . Ob r
ziemn i ak i , pokro i ć j e w p l astry o gr u bośc i 1 cm, w ł ożyć
do górnej m i sk i i poso li ć . Gotować pr z ez 25 minut .
600 g szparagów
3 ja j ka n a twa r do
3 łyżk i o li w y z o li wek
1 łyżka octu balsam i cznego
• s zczyp i or
• s ó l , św i eżo zm i e l ony pieprz
1 0 mi n ut . . ...
~ - ,
e
10 - 1 5 m i nu t
Na og r zanych ta l e rzac h położyć warst w ę ziemn i aków i
po s ypać je so l ą i pieprzem . Na w i e r z chu u ł o ż yć p a rówki ,
a na s tępnie po l j e sosem .
Zamiast jajek gotowanych na twardo możn a prz y gotować 6 ubit yc h
jajek gotowanych n a parze w na c zyniach żaroodp o rnych przez 8 -10
min (górn y k osz y k) . Pod a w n a sz p a r agac h.
J a jka ugotow a ć na twardo w dolnym kos z yku pod
p r zykryc i em przez 12-15 m i nut . Odsta w ić do ostudzenia
w z i mne j wodz i e, obrać , posiekać osobno b i ałka i żółtka .
Końcówk i szparagów obciąć i włożyć do ś rodkow e go i
górnego koszyka pa r owaru . Przykryć i gotow a ć na parze
10-15 minut aż końcówki sz p a ragów b ę da m i ę kkie .
Przygotować s os: wymieszać o li wę z octem, solą
i p i eprzem . Ułoży ć szparagi na 6 ta l erzach, po l ać sosem
i po s ypać dookoła b i ałkiem i żó ł tk i em jajek. Udekorow
posiekanym szczypiorem . P odawać jeszcze ciep ł e .
r~ - '
49203655.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin