12703_BA_Pilzner_Instrukcja.pdf

(233 KB) Pobierz
Pilzner / Pils 12°Blg
Zestaw surowców na 20 litrów piwa 12 Blg / 4,5% alk. obj.
o
Sk³ad zestawu Pilzner / Pils:
- s³ód pilzneñski Weyermann® 4,0 kg,
- s³ód karmelowy Carapils® 0,2 kg,
- chmiel aromatyczny Lubelski (PL) granulat 100 g,
- dro¿d¿e dolnej fermentacji Saflager W 34/70 11,5 g,
- wskazówki do warzenia.
Wskazówki dotycz¹ce warzenia:
Zacieranie:
Wymieszaæ zeœrutowany s³ód w 12 litrach wody o temp. 53
o
C.
o
Zacieraæ 20 minut w temp. 50 C.
o
Dolewaj¹c gor¹cej wody (3 litry) i podgrzewaj¹c podnieœæ temp. zacieru do 64 C i trzymaæ przez 30 min.
o
Podgrzaæ do 70 C i tak trzymaæ przez 30 minut lub do negatywnej próby jodowej.
o
Podgrzaæ do 77 C i filtrowaæ.
Chmielenie:
Gotowaæ 80 minut, dodaj¹c pierwsz¹ dawkê chmielu (50 g) po 10 minutach
gotowania, drug¹ (25g) po 65 minutach i trzeci¹ (25g) pod sam koniec gotowania.
Fermentacja:
o
Fermentacja g³ówna: 10-14 dni w temp. 10-12 C.
o
Fermentacja cicha: 14-21 dni w temp. 10-12 C.
Refermentacja i le¿akowanie:
Butelkowaæ z u¿yciem glukozy: 150 g na 20 litrów piwa.
o
Trzymaæ na czas refermentacji w temp. 10-12 C przez 28 dni.
o
Po uzyskaniu prawid³owego nagazowania najlepiej przechowywaæ w temp. poni¿ej 10 C.
!
Potrzebujesz dok³adniejszych informacji na temat warzenia piwa z procesem zacierania ?
Zapraszamy do przeczytania dok³adnej instrukcji na
w artykule “ Zacieranie jest proste !
Link do artyku³u:
www.browamator.pl
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15&sortuj=kod
Polecane Ÿród³a informacji
© Browamator - wszystkie prawa zastrze¿one
Browamator
ul. Przekopna 39 A
38-100 Strzy¿ów
tel. 172761411
biuro@browamator.pl
www.browamator.pl
Poradnik “Jak warzyæ piwo”
Kwartalnik “Piwowar”
1092654215.002.png 1092654215.003.png 1092654215.004.png 1092654215.005.png 1092654215.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin