CIASTO MARCHEWKOWESkładniki:3 jajka2 łyzki wody150g cukrubuteleczka cytrynowego aromatu2 torebki budyniu waniliowego Dr Oetker100g mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia75g mielonych orzechów laskowych albo bułki tartej125g startej na tarce z dużymi oczami suropwej marchewkiZółtka zmiksowac z woda na pulchna masę dodać 2/3 cukru, aromat i zmiksować dodać budynie zmiksować, dodac makę zmiksowac, dodac orzechy zmiksowac i dodać marchem i zmiksować. Białaka ubić na sztywno z resztą cukru i delikatnie wymieszać z pierwsza masą. Wylać na natłuszczoną prostokatna małą foremkę taka 28/20 czy cos podobnegoJa to piekę w piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut w temperaturze okolo 160 st. Musi być ładnie złote i przy nacisku paluchem stawiac opór Po upieczeniu ostudzic pokroic na 12 kawałków. Przygotować karmel z masła cukru i mleka z płatkami migdałowymi.CIASTO Z KRUSZONKĄ I BRZOSWINIAMISkładniki:150g masła150g cukru2 jajka500g maki1paczka proszku DR. Oetker1/8 - 1/4 l mlekaPuszka brzoskwin w syropieNa kruszonkę:300g mąki200g cukrucukier waniliowy150-200g masłaMasło utrzec z cukrem na pulchna masę dodac pokolei jajka dobrze wyrobić dodać mleko ja daje tak około 3/4 kubka. Do tego dodac make z proszkiem i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc dosc gęste ale dające sie wyrabiac mikserem. Wyłozyc je na natłuszczoną plaską blaszkę taką w komplecie do piekarnika rozłozyc na nim pokrojone w czastki brzoskwinie i posypac kruszonką ( zagniesc z podanych składników)Piec w temp okolo 180 st przez 20 minut albo do kiedy bedzie ładnie zrumienione a patyczek wetkniety w brzech suchy.BROWNIES - CZEKOLADOWESkładniki:60g daktyli60g szuszonych sliwek60 ml niesłodzonego soku jabłkowego4 jajka300g brazowego cukru5 kropli waliliowego olejku4 łyzki kakao takiego słodkiego dio picia2 łyzki gorzkiego175g maki60 g gorzkich płatków czekoladowyvchDaktyle śliwki posiekac zalac sokiem jabłkowych i zagotowac. Zmiksowac (ma byc dzemik ) Jajka ubic z cukrem, aromatem, kakao, dodac przestudzoną mase daktylową i makę na koniec płatki czekoladowe ( dobre sa tez czekoladowe ziarenka kawy) Ja daje tez jeszcze kilka posiekanych daktyli extra.Wylac na blaszkę taka sama jak w przypadku marchewkowego i piec az ładnie wyrosnie i bedzie fest. Po upieczeniu wystudzic pokroic na 12 kawałków i pomazac rumowych lukrem. Przed podaniem posypac jeszcze delikatnie słodkim kakao.SMACZNEGO
dtdariusz