CIASTO_MARCHEWKOWE.doc

(28 KB) Pobierz
CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
3 jajka
2 łyzki wody
150g cukru
buteleczka cytrynowego aromatu
2 torebki budyniu waniliowego Dr Oetker
100g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
75g mielonych orzechów laskowych albo bułki tartej
125g startej na tarce z dużymi oczami suropwej marchewki

Zółtka zmiksowac z woda na pulchna masę dodać 2/3 cukru, aromat i zmiksować dodać budynie zmiksować, dodac makę zmiksowac, dodac orzechy zmiksowac i dodać marchem i zmiksować.
Białaka ubić na sztywno z resztą cukru i delikatnie wymieszać z pierwsza masą. Wylać na natłuszczoną prostokatna małą foremkę taka 28/20 czy cos podobnego
Ja to piekę w piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut w temperaturze okolo 160 st. Musi być ładnie złote i przy nacisku paluchem stawiac opór
Po upieczeniu ostudzic pokroic na 12 kawałków. Przygotować karmel z masła cukru i mleka z płatkami migdałowymi.

CIASTO Z KRUSZONKĄ I BRZOSWINIAMI
Składniki:
150g masła
150g cukru
2 jajka
500g maki
1paczka proszku DR. Oetker
1/8 - 1/4 l mleka
Puszka brzoskwin w syropie
Na kruszonkę:
300g mąki
200g cukru
cukier waniliowy
150-200g masła

Masło utrzec z cukrem na pulchna masę dodac pokolei jajka dobrze wyrobić dodać mleko ja daje tak około 3/4 kubka. Do tego dodac make z proszkiem i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc dosc gęste ale dające sie wyrabiac mikserem. Wyłozyc je na natłuszczoną plaską blaszkę taką w komplecie do piekarnika rozłozyc na nim pokrojone w czastki brzoskwinie i posypac kruszonką ( zagniesc z podanych składników)
Piec w temp okolo 180 st przez 20 minut albo do kiedy bedzie ładnie zrumienione a patyczek wetkniety w brzech suchy.

BROWNIES - CZEKOLADOWE
Składniki:
60g daktyli
60g szuszonych sliwek
60 ml niesłodzonego soku jabłkowego
4 jajka
300g brazowego cukru
5 kropli waliliowego olejku
4 łyzki kakao takiego słodkiego dio picia
2 łyzki gorzkiego
175g maki
60 g gorzkich płatków czekoladowyvch

Daktyle śliwki posiekac zalac sokiem jabłkowych i zagotowac. Zmiksowac (ma byc dzemik ) Jajka ubic z cukrem, aromatem, kakao, dodac przestudzoną mase daktylową i makę na koniec płatki czekoladowe ( dobre sa tez czekoladowe ziarenka kawy) Ja daje tez jeszcze kilka posiekanych daktyli extra.
Wylac na blaszkę taka sama jak w przypadku marchewkowego i piec az ładnie wyrosnie i bedzie fest. Po upieczeniu wystudzic pokroic na 12 kawałków i pomazac rumowych lukrem. Przed podaniem posypac jeszcze delikatnie słodkim kakao.

SMACZNEGO

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin