śledź z pieprzykiem.doc

(175 KB) Pobierz

Składniki na 4 porcje
 

ok. 40 dag śledzi - filetów bez skóry (wymoczonych)

 

 

szklanka kwaśnej śmietany

 

 

1 łyzka majonezu

 

 

2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku

 

 

1 cebula

 

 

1 jablko

 

 

roszponka do dekoracji lub inna zielenina

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Wymoczone śledzie pokrój w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotuj sos: wlej śmietanę, dodaj łyzkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko - wymieszaj dokładnie. Posól do smaku pamietając, że sledzie tez są słone.

 

 

 

 

2.

Przekładaj w miseczce warstwami śledzie z sosem. Dekoruj roszponką. Odstaw na conajmniej godzinę do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin