ZUPA Z WIŚNI DOBRA NA UPAŁY
Składniki:
ok.80 dag wiśniniepełna szklanka cukru (można dać mniej)1 duże jabłko2-3 gożdzikiszczypta cynamonukawałek wanilii kub cukier waniliowyok.1,5 l wody na wywar1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany (można zamiennie użyć słodkiej śmietanki z rozmąconym zółtkiem)1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub zamiennie łyżka kisielu wiśniowegołyżeczka soku z cytryny
Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać cukrem i zostawić na min.pół godziny (można na dłużej). Z tej porcji zostawić 1 filiżankę wiśni z sokiem do dekoracji przed podaniem.Wodę zagotować, dodać wiśnie, pokrojone na małe kawałki jabłko, przyprawy i gotować aż wiśnie będą miękkie. Przecedzić a wisnie przetrzec przez sito i przetarty mus dodać do wywaru i jeszcze zagotować. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną, dodać do śmietany trochę gorącego wywaru, wymieszać, wlać do goracej zupy ale już nie gotować.Zupę doprawić w/g własnego smaku, dodatek odrobiny białego wina z pewnością uszlachetni jej smak...:)))Zupę można podawać na ciepło z grzankami , z kluseczkami najlepiej domowymi lub z groszkiem ptysiowym.Można też schłodzić i podawać na zimno z kleksem ze śmietany lub z gałką lodów śmietankowych polanych likierem wiśniowym...
ladylucy