AROMATYCZNA KAPUSTA Z CIECIERZYCĄ.docx

(124 KB) Pobierz



AROMATYCZNA KAPUSTA Z CIECIERZYCĄ

 

czyli nowa twarz młodej kapusty - z melasą, garam masala i czarną gorczycą. Polecam tę wersję, smakuje wybornie.

Młoda kapusta z ciecierzycą

1 szklanka ciecierzycy

1 główka młodej kapusty

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego (w proszku lub paście)

2-3 łyżki oleju

2 posiekane cebule

2-3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

kawałek startego na tarce imbiru

kawałek posiekanego chili

1,5 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka czarnej gorczycy (szukajcie w sklepach zielarskich)

1 łyżeczka mąki (jeśli nie uznajecie zasmażki, mąkę można pominąć)

melasa lub miód do smaku

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

sól, pieprz oraz cynamon do smaku

 

Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować bez soli w nowej wodzie (gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach).

Kapustę poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować bez przykrycia, mieszając, aż zmięknie. Dodać sok cytrynowy i koncentrat bulionu wegetariańskiego.

Cebule zeszklić na oleju, dodać imbir, chili, czosnek i przyprawy. Smażyć, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Posypać mąką i smażyć jeszcze przez chwilę.

Do kapusty dodać ciecierzycę i cebulę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy i melasę lub miód do smaku. Wymieszać, gotować kilka minut i spróbować, czy nie trzeba doprawić.

Jeść, trzęsąc uszami i pomrukując z zadowolenia :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin