AROMATYCZNA KAPUSTA Z CIECIERZYCĄ
czyli nowa twarz młodej kapusty - z melasą, garam masala i czarną gorczycą. Polecam tę wersję, smakuje wybornie.
Młoda kapusta z ciecierzycą
1 szklanka ciecierzycy
1 główka młodej kapusty
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego (w proszku lub paście)
2-3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
2-3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
kawałek startego na tarce imbiru
kawałek posiekanego chili
1,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka czarnej gorczycy (szukajcie w sklepach zielarskich)
1 łyżeczka mąki (jeśli nie uznajecie zasmażki, mąkę można pominąć)
melasa lub miód do smaku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz oraz cynamon do smaku
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować bez soli w nowej wodzie (gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach).
Kapustę poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować bez przykrycia, mieszając, aż zmięknie. Dodać sok cytrynowy i koncentrat bulionu wegetariańskiego.
Cebule zeszklić na oleju, dodać imbir, chili, czosnek i przyprawy. Smażyć, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Posypać mąką i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do kapusty dodać ciecierzycę i cebulę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy i melasę lub miód do smaku. Wymieszać, gotować kilka minut i spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Jeść, trzęsąc uszami i pomrukując z zadowolenia :)
ladylucy