Kurczak faszerowany.rtf

(1 KB) Pobierz

Kurczak faszerowany

Składniki:

1 duży kurczak, 1/2 kg mięsa wieprzowego, 30 dag wątróbki drobiowej, sól, pieprz, jajko, mała bułka pszenna, 1 cebulka, 1/3 szklanki bułki tartej, po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i tymianku, 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Bułkę włóż do miseczki z zimną wodą i namocz z obu stron. Majeranek, tymianek i paprykę wymieszaj w miseczce. Mięso wieprzowe i wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do większej misy, dodaj namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, jajko, sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulkę i bułkę tartą. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Kurczaka umyj i oczyść z wnętrzności oraz kości żebrowych i kręgosłupa wyjmując je od środka tak by nie uszkodzić mięsa i skóry kurczaka. Następnie do środka kurczaka włóż przygotowane mielone mięso. Zszyj kurczaka grubą nicią lub zepnij specjalnymi klamrami tak aby farsz podczas pieczenia nie wydostał się na zewnątrz. Wysmaruj kurczaka z wierzchu olejem, następnie obsyp go wymieszanymi ziołami, posyp też solą i pieprzem. Umieść kurczaka na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i upiecz potrawę w temperaturze 250 stopni przez ok. 80 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin