Krokiety ziemniaczane
3/4 kg ziemniakówjajko3/4 szklanki mąki1/2 szklanki tartej bułki1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 litra oleju do smażeniaFarsz:4 jajka ugotowane (na twardo)duży pęczek szczypiorku3 łyżki jogurtu naturalnegoprzyprawapieprz
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Z ziemniaków, mąki i jajka zarobić ciasto, przyprawić do smaku. Rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wykrawać z niego kwadraty. Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą. Na każdym kwadracie układać farsz. Mocno zlepiać brzegi. Następnie panierować w tartej bułce. W szerokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, smażyć podobie jak pączki). Na gorący olej wrzucać partiami krokiety. Obsmażyć je na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.
nelilili