Piernik
(Proporcje na 2 foremki keksowe.)
Ciasto:
- 25 dag fig,
- 25 dag moreli,
- 25 dag kandyzowanych wiśni,
- 12,5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 12,5 dag kandyzowanej skórki z cytryny,
- 12,5 dag rodzynek sułtanek,
- 12,5 dag rodzynek koryntek,
- 25 dag orzechów laskowych,
- 6 łyżek rumu,
- sok z jednej pomarańczy,
- 2 opakowania przyprawy do piernika,
- 20 dag masła,
- 4 jajka,
- 20 dag maki tortowej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Figi, morele pokroić w kostkę. Kandyzowane wiśnie pokroić na połówki. Orzechy pokroić dość grubo. Wszystkie owoce wymieszać z orzechami, rumem oraz sokiem z pomarańczy i odstawić na noc. Następnego dnia dodać przyprawę do piernika.
Masło utrzeć na kremową masę z cukrem i solą. Następnie, cały czas ucierając, dodawać kolejno jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto połączyć z owocami i dokładnie wymieszać.
Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec 90 minut w temperaturze 170°C.
Dekoracja:
- gotowa, biała polewa czekoladowa,
- kandyzowane wiśnie.
Wystudzone ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Przed podaniem polać gotową, białą polewą czekoladową i udekorować kandyzowanymi wiśniami.
mysterious