śROLADA
1,5 kg ziemniaków, szklanka mąki łyżka masła, 2 jaja, 2 łyżki śmietany, 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa, 2 cebule, łyżka oleju, pieprz, sól
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Przygotować nadzienie.
Mięso przepuścić przez maszynkę razem z posiekaną, podduszoną na oleju cebulą, przyprawić pieprzem i solą. Ostudzone ziemniaki obrać, przepuścić przez ma szynkę lub praskę. Na stolnicy wymieszać masę ziemniaczaną z jajami, mąką, solą (jak na kopytka). Wyłożyć ciasto na zwilżoną serwetkę i uformować prostokąt grubości dwóch centymetrów. Na łożyć warstwę nadzienia, posypać posiekaną natką pietruszki, zawinąć roladę, zacisnąć jej końce. Za pomocą serwetki przenieść roladę na natłuszczoną blachę, ostrożnie zsunąć spojeniem do dołu. Posmarować śmietaną, po sypać tartą bułką i wstawić na około 30 min do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu pokroić w plastry. Podawać z sosem śmietanowym i surówką.
mysterious