· 0,5 kg ryżu basmati (indyjski długi ryż dostępny w każdym hipermarkecie) lub zwykłego ryżu białego,
· 4 udka z kurczaka,
· 2 dość spore cebule,
· 2 średnie pomidory,
· ok.3 cm korzenia imbiru,
· 5 -6 ząbków czosnku,
· przyprawy:
· kilka sztuk goździków (nie przesadzajcie z ilością, bo potem będzie zbyt intensywnie je czuć),
· pół łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi bardzo ostre można trochę więcej, ale nie za dużo),
· ok. łyżeczki kminku,
· sól wg uznania,
· 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego,
· ok. 1 łyżki garam masali,
· można też dodać kilka ziaren kardamonu, ale nie koniecznie.
1. Ryż zamoczyć w zimnej wodzie na jakieś 30 min.
2. w tym czasie wyczyścić kurczaka ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i przepłukać.
3. imbir i cebulę obrać ze skóry i posiekać. To samo zrobić z czosnkiem.
4. cebulę lekko przybrązowić w garnku. Gdy jest już zeszklona dodać pokrojone czosnek i imbir. Wymieszać.
5. po chwili dodać łyżeczkę ziaren pieprzu, kilka goździków i resztę przypraw według uznania, ale nie przesadzać z chilli, ponieważ będzie za ostre. Chilli można dać pół łyżeczki, a pozostałych przypraw, czyli garam masali ok. 1 łyżki stołowej, a kminku 1 małą łyżeczkę.
6. pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki. Dodać do garnka i wymieszać.
7. dodać kawałki kurczaka i mieszać żeby nic się nie przypaliło.
8. kiedy mięso trochę się podgotuje, dolać 0.5 litra gorącej przegotowanej wody, wymieszać, zakryć pokrywką i w tym czasie wstawić ryż. Uważać żeby nie rozgotować ryżu! Ma być sypki, ale nie niedogotowany!
9. kiedy stwierdzisz, że kurczak jest już gotowy, wyłącz ogień i dodaj ryż do garnka z kurczakiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ok. 10 min aby wszystko doszło do siebie.
10. smacznego!
mysterious