Zapiekanka z pierogów2 torebki mrożonych pierogów z mięsem,25 dag pieczarek,1 i 1/2 łyżki masła,1 łyżka mąki,1 szklanka mleka,1/2 szklanki śmietany,sól, pieprz,sok z cytryny,20 dag sera żółtego,tłuszcz, bułka tarta do formyPieczarki wymyć, opłukać, osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu dla odparowania wody. Z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodawać mieszając pozostałe wrzące mleko, zagotować. połączyć sos ze śmietaną i pieczarkami, doprawić do smaku. Pierogi ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego lub rondla. Powierzchnię potrawy posypać połową startego sera, zalać sosem i ponownie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z dodatkiem surówek.
Madziulkaaa1118