Lasagna biało-zielonaNie jest to duza lasagna, ale jest ona bardzo bogata i pozywna.Sos bazyliowo - kremowy:3 lyzki masla3 lyzki maki1/2 filizanki swieżej poszatkowanej bazylii1/2 filizanki starkowanego sera Parmesan1 zabek czosnku, drobno posiekany1/4 lyzeczki soli, lub do smakuNadzienie serowe:1/3 orzeszkow pignoli50 dkg mrozonego poszatkowanego szpinaku40 dkg sera Ricotta2 filizanki starowanego na duzych otworach sera mozzarella1 1/2 filizanki starkowanego na duzych otworach sera Fontina3/4 filizanki starkowanego sera Parmesan1 jajko, ubite1/4 lyzeczki swieżo zmielonego pieprzu 12 makaronow Lasagna1. W srednim rondelku rozpuscic maslo na srednim ogniu. Wsypac stopniowo make, mieszac, az maka nasiaknie tluszczem. Dodac mleko; gotowac ciagle mieszajac, az masa zacznie sie gotowac i zgestnieje. Zdjac z ognia. Dodac bazylie, 1/2 filizanki sera Parmesan, czosnek i sol. Przykryc powierzchnie folia i odstawic na bok.2. Na malym ogniu podsmazyc orzeszki pignoli w suchej malej patelni az orzeszki sie lekko zabrazowia. Posiekac.3. Wsypac posiekane orzeszki pignolii do duzej miski. Dodac rozmrozony szpinak, ser Ricotta, 1/2 filizanki mozzarella, ser Fontina, 3/4 filizanki sera Parmesan, jajko i pieprz. Wymieszac dokladnie, odstawic na bok.4. Ugotowac makarony lasagna wedlug przepisu.5. Podgrzac piekarnik do temperatury 200 C6. Cieniutko rozprowadzic 1 filizanke sosu bazyliowo - kremowego na dnie naczynia do lasagnia. Przykryc 4 makaronami.7. Rowno wylozyc 1/2 nadzienia serowego na makarony. Zalac nadzienie serowe polowa pozostalego sosu bazyliowo-kremowego.8. Przykryc kolejnymi 4 makaronami. Przykryc pozostala czescia nadzienia serowego.9. Przykryc ostanimi 4 makaronami. Zalac pozostalym sosem bazyliowo-kremowym.10. Piec przez 30 minut. Posypac pozostala filiznak sera mozzarella, piec przez nastepne 20 minut. 11. Wyjac z piekarnika i pozostawic na 15 minut do ostygniecia. Kroic w prostokaty.Smacznego!!!
Madziulkaaa1118