Kremy Do Ciast, Tortów, Biszkoptów.rtf

(4 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kremy Do Ciast, Tortów, Biszkoptów

 

 

 

1). Krem ananasowy

 

Składniki:

- 1 puszka ananasa (krążki)

- 1 budyń śmietankowy

- 1/2 szklanki mleka

- 5 żółtek

- 1 czubata łyżka mąki tortowej

- 1-1,5 kostki masła

- 3 łyżki soku z cytryny

- 3-4 łyżki spirytusu

 

Wykonanie:

- ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok

- budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej

- sok z ananasa zagotować

- do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie

- 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń

- dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać

_____________________________________________

 

2). Krem orzechowy (na 1 posmarowanie)

 

Składniki:

- 2 szklanki łuskanych, zmielonych orzechów włoskich

- 1/2 szklanki mleka

- 1 kostka masła

- 3 łyżki cukru pudru

- olejek migdałowy lub rumowy

- 2 łyżki spirytusu

- odrobina kawy i ciemnego kakao

 

Wykonanie:

- mleko zagotować i zalać nim orzechy, pomieszać

- masło utrzeć z cukrem, dodać aromat

- wystudzone orzechy dokładać do masy i dalej ucierać

- dodać 2 łyżki spirytusu, kawę i kakao, wymieszać

________________________________________________

 

3). Krem biały do wiśni (na 1 posmarowanie)

 

Składniki:

- 1,5 kostki tłuszczu (pół na pół masło z Palmą)

- 2 łyżki cukru pudru

- 1,5 łyżki cukru kryształu

- 3 jajka

- sok z połowy cytryny

- 1 łyżka spirytusu

 

Wykonanie:

- masło z Palmą utrzeć z cukrem pudrem

- jajka z cukrem kryształem ubić na parze (koniecznie!) i przestudzić

- ucierając masło dodawać przestudzone jajka

- na końcu dodać sok z cytryny i łyżkę spirytusu

____________________________________________________________

 

4). Krem budyniowy

 

Składniki:

- budyń śmietankowy lub waniliowy

- 2 łyżki mąki

- 1 kostka masła

- 3 łyżki cukru pudru

- 3 jajka

-1,5 łyżki cukru kryształu

 

Wykonanie:

- budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami mąki, ostudzić

- masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z budyniem

- jajka ubić na parze(!) z cukrem kryształem, przestudzić i dodać do kremu, wymieszać

___________________________________________________________________________

 

5). Krem kawowy

 

Składniki takie same jak w kremie białym do wiśni + 1 łyżeczka kawy sypanej i 1 łyżeczka kakao.

Wykonanie również tak samo tylko dodać na końcu kawę i kakao.

________________________________________________________________________________

 

6). Krem ze śmietany

 

Składniki:

- 1/2 litra śmietany kremówki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

 

Wykonanie:

- schłodzoną(!) śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy i cukier

 

Z tego kremu można zrobić prosty deser: rozłożyć śmietanę do pucharków, schłodzić jeszcze raz a przed podaniem obsypać tartą czekoladą, kakao w granulkach lub jak kto woli, można dodać owoce itd.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin