Kremy Do Ciast, Tortów, Biszkoptów
1). Krem ananasowy
Składniki:
- 1 puszka ananasa (krążki)
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 1 czubata łyżka mąki tortowej
- 1-1,5 kostki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki spirytusu
Wykonanie:
- ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok
- budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej
- sok z ananasa zagotować
- do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie
- 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń
- dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać
_____________________________________________
2). Krem orzechowy (na 1 posmarowanie)
- 2 szklanki łuskanych, zmielonych orzechów włoskich
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- olejek migdałowy lub rumowy
- 2 łyżki spirytusu
- odrobina kawy i ciemnego kakao
- mleko zagotować i zalać nim orzechy, pomieszać
- masło utrzeć z cukrem, dodać aromat
- wystudzone orzechy dokładać do masy i dalej ucierać
- dodać 2 łyżki spirytusu, kawę i kakao, wymieszać
________________________________________________
3). Krem biały do wiśni (na 1 posmarowanie)
- 1,5 kostki tłuszczu (pół na pół masło z Palmą)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 3 jajka
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka spirytusu
- masło z Palmą utrzeć z cukrem pudrem
- jajka z cukrem kryształem ubić na parze (koniecznie!) i przestudzić
- ucierając masło dodawać przestudzone jajka
- na końcu dodać sok z cytryny i łyżkę spirytusu
____________________________________________________________
4). Krem budyniowy
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki mąki
-1,5 łyżki cukru kryształu
- budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami mąki, ostudzić
- masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z budyniem
- jajka ubić na parze(!) z cukrem kryształem, przestudzić i dodać do kremu, wymieszać
___________________________________________________________________________
5). Krem kawowy
Składniki takie same jak w kremie białym do wiśni + 1 łyżeczka kawy sypanej i 1 łyżeczka kakao.
Wykonanie również tak samo tylko dodać na końcu kawę i kakao.
________________________________________________________________________________
6). Krem ze śmietany
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- schłodzoną(!) śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy i cukier
Z tego kremu można zrobić prosty deser: rozłożyć śmietanę do pucharków, schłodzić jeszcze raz a przed podaniem obsypać tartą czekoladą, kakao w granulkach lub jak kto woli, można dodać owoce itd.
psotucha