CISTKA STEFANKI.rtf

(6504 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            CISTKA  STEFANKI

 

 

 

   

    Składniki:

Ciasto miodowe:

              2 jajka

              250 g masła

              1 szklanka cukru pudru

              150 g sztucznego lub naturalnego miodu

              4 szklanki mąki pszennej

              1 łeczka sody

              1 torebka cukru waniliowego

Masa:

              1/2 litra mleka

              4 łki kaszy mannej

              1 torebka cukru waniliowego

              3 łki cukru pudru

              200 g masła

              1 łeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego

 

Nasączenie:

250 ml gorzkiej herbaty z cytryną

 

Polewa czekoladowa:*

              150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady

              50 g miękkiego masła

 

Do posypania (niekoniecznie): wiórki kokosowe lub płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

 

    Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników (wcześniej roztopić masło razem z miodem i ostudzić, z płynnym masłem łatwiej jest zagnieść ciasto). Ciasto podzielić na 3 części, każ część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.

    Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łce ostudzoną kas, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.

 

Wykończenie ciasta:

 

    Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.

 

    Na papierze do pieczenia ułonym na tacy lub paterze poł pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Poł drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Poł trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

 

* Polewę można też przygotować z następujących składników: 6 łek mleka, 50 g masła, 3 łki kakao, 3 łki cukru pudru. Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu. Gdy polewa jest za bardzo gęsta, mna dodać troszkę mleka.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin