Oregano i olejek z oregano.docx

(37 KB) Pobierz

Oregano i olejek z oregano

Oregano to wieloletnia, odporna na chłody roślina. Inna nazwa dla tej niezwykłej rośliny to lebiodka pospolita czy też dziki majeranek.

Oregano pochodzi z Grecji i charakteryzuje się różowo-fioletowymi kwiatami porastającymi śródziemnomorskie wzgórza. Oregano w swoim domu uważane jest za symbol szczęścia.

W Średniowieczu olej z oregano był popularny w środowiskach zielarskich i przepisywany był na bóle zębów. Przepisywany był też na łagodzenie problemów z trawieniem, jako środek moczopędny, jak również jako antidotum na jadowite ugryzienia, zewnętrznie używany na swędzenia skóry.

Popularny jest też olejek z oregano, ma wiele właściwości leczniczych.

·         łagodzi wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci

·         silny antyseptyk, pomocny w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie

·         pomocny środek w celu wywołania miesiączki

·         pomocny w alergii, gorączce, kamicy żółciowej oraz kolce żółciowej, w bakteryjnej chorobie skóry. Rozcieńczony olej z oregano może być stosowany zewnętrznie w czasie bólów zęba jak również na bolące stawy.

·         moczopędny

·         przeciwskurczowy i dezynfekujący

·         wiatropędny, stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby

·         odtruwający

·         pomocny przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie


Oregano zawiera olejki eteryczne (karwakrol, tymol, betabisabolene, caryofylene, linalol, borneol, pinen), taniny, żywice, sterole, seskwiterpeny, garbniki, gorycze, flawonoidy (luteolina, diosmetyna, apigenina), witaminę A i C. Zarówno karwakrol jak i tymol posiadają właściwości przewciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Co można przygotować z oregano? Oto kilka propozycji:

Napar: w celu użycia wewnętrznie – zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę ziół i zaparzać 10-15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie.
Płukanka jamy ustnej: sporządza się ją w następujący sposób – ½ litra gotującej się wody zalać 2 łyżki stołowe ziół. Następnie przykrywa się i czeka 10 minut. Można tym naparem płukać jamę ustną oraz gardło w razie potrzeby lekko podgrzewając napar. Płukać gardło 5-10 minut, trzy do czterech razy dziennie.
Nalewka z oregano: brać 1-2ml nalewki ziołowej trzy razy dziennie.

 

 


Oregano i olejek z oregano

Zgłoś jeśli naruszono regulamin