serca.odt

(11 KB) Pobierz

Gulasz sercowo-grzybowy Eli

trudność: średnie
czas: >60 min


SKŁADNIKI:

       4 serca wieprzowe

       3 liście laurowe

       6 ziaren ziela angielskiego

       kucharek

       30 dkg podgrzybków(ja miałam mrożone)

       1 duża cebula

       4 ząbki czosnku

       1 kostka mięsna Winiary

       1 kostka grzybowa Winiary

       pieprz

       olej

       2 łyżki mąki pszennej

       1 paczka makaronu pełne ziarno Lubella

PRZYGOTOWANIE:

Umyte serca włożyć do wrzątku,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharka i gotować do miękkości.Serca wyjąć z wywaru(wywar wykorzystać na zupę),ostudzić i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć serca.Dodać 2/3 posiekanej cebuli,czosnek i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą,dodać kostkę mięsną,pieprz i dusić 15 minut.W między czasie grzyby(nie rozmrażać),kostkę grzybowa i resztę cebuli smażyć na gorącym oleju,aż odparuje sok.Przesmażone grzyby dodać do gulaszu i jeszcze dusić razem 5 minut.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do gulaszu i chwilę pogotować.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Gulasz podawać z makaronem.Ja podałam jeszcze ogórki małosolne (przepis w mojej galerii).Smacznego! Do gulaszu można dodać śmietanę.Ja nie dodawałam.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin