Dieta dla 40-latek
Z niepokojem zauważasz, że Twoje ciało się zmienia. Coraz mniej masy mięśniowej, coraz więcej fałdek tłuszczu. Dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. W porównaniu z okresem młodości zapotrzebowanie organizmu na energię spada o 1/4. Dlatego choć nie jesz więcej, tyjesz.Musisz zrezygnować z tłuszczu i słodyczy, jeść mniej słodkich owoców (mają za dużo cukru), a więcej rozmaitych warzyw. Po zaprzestaniu diety nie powinnaś tyć, jeśli nie będziesz się objadać. Nie waż się codziennie, kontroluj ciężar ciała raz na tydzień, a kiedy zauważysz, że przytyłaś, powtórz dietę.Komentarz specjalistyDr Ewa Lange z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW - W tym okresie zmniejsza się poziom hormonów.Nasilają się zmiany miażdżycowe wynikające ze zmniejszenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL. Kłopoty te mogą być łagodzone przez fitohormony zawarte w produktach roślinnych, głównie w warzywach strączkowych. Warto sięgnąć po soję i soczewicę - zawierają też lecytynę, poprawiającą zdolność koncentracji.Zmniejszonej aktywności fizycznej towarzyszy mniejsza wydolność mięśni i mięśnia sercowego. Mogą pojawić się problemy ze snem, co prowokuje do podjadania nocą i w efekcie tycie. W tym wieku bardzo przydałby się ruch, który nie tylko poprawia kondycję, ale i nastrój, oraz reguluje tempo przemiany materii. Pogarsza się regeneracja naskórka, skóra traci elastyczność, dlatego konieczna jest dieta z witaminami A i z grupy B oraz płynami. Zrezygnuj z tłustego mięsa, zastąp je drobiem i rybami. Nie jedz słodyczy, najwyżej kawałeczek czekolady raz na tydzień.W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć:- chudego drobiu i rozmaitych ryb morskich oraz słodkowodnych - są lekkostrawne i organizm szybko je spala;- warzyw - poprawiają perystaltykę jelit, przyspieszają i regulują trawienie;- nabiału - mleka i jego przetworów (kefiru, jogurtu, twarogu, sera) - raz dziennie, ale w wersji niskotłuszczowej.Powstrzymaj apetyt:- Dużo pij przez cały dzień: wodę, słabą herbatę i kawę bez dodatków.- Zaplanuj jedzenie na cały dzień: nieduże porcje, ale często (nawet 6 razy dziennie).- Jedyny obfity posiłek, na jaki możesz sobie pozwolić, to pierwsze śniadanie, najlepiej z nabiałem czy chudą wędliną. Niezbędne zajęcia, które musisz wykonać w ciągu dnia, pozwolą spalić nadmiar kalorii. Ponadto pozbędziesz się uczucia silnego głodu w godzinach południowych.- Koło telewizora, zamiast orzeszków czy chipsów, połóż oczyszczone marchewki i łodygi selera. Zapełnią żołądek, oszukają apetyt.- Postaraj się ograniczyć pieczywo, 1 kromka pełnoziarnistego chleba dziennie w zupełności Ci wystarczy. Spróbuj nie jeść kolacji, to najskuteczniejszy środek odchudzający.TWOJA DIETADzień pierwszyDzień pierwszyŚniadanie:- 10 dag chudego twarogu,- Rzodkiewki i szczypiorek,- 3 łyżki jogurtu.Drugie śniadanie:- 1 pomidorObiad:- 15 dag pieczonej piersi z kurczaka albo cielęciny,- 2 łyżki ryżu,- Zielona sałata z sosem winegret.Kolacja:- Puchar z witaminamiPrzepis - 1 duży pęczek rzodkiewek, 1 jabłko, kilka łodyg selera naciowego, 1 czerwona cebula, 1 sałata masłowa, pół pęczka natki pietruszki, sok z jednej cytryny, szczypta soli, mielony pieprz - Warzywa oczyścić, dokładnie umyć, starannie osączyć; rzodkiewki pokroić na plasterki; cebulę i łodygi selera w krążki; natkę pietruszki posiekać; rozdrobnione warzywa włożyć do salaterki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny.Dzień drugiŚniadanie:- 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% tłuszczu,- Kromka chrupkiego chleba cienko posmarowanego masłem,- 2 plasterki szynki drobiowej,- 1 ogórek.Drugie śniadanie:- 1 jabłko.Obiad:- Filiżanka bulionu z kurczaka z łyżką makaronu,- Kalafior z sosem z papryki i razowym tostemPrzepis - 1 kalafior, 1/2 strąka papryki, 1 cebulka, sól, biały pieprz, 1 łyżeczka oleju - Kalafior oczyścić, umyć, dokładnie osączyć, ugotować; paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, poddusić; polać odcedzony kalafior, posypać posiekaną zieleniną.Kolacja:- Sałatka jarzynowa z 10 dag pieczonej piersi z kurczaka z warzywami,- 1 mandarynka.Dzień trzeciŚniadanie:- Budyń na chudym mleku z truskawkami świeżymi lub mrożonymi.Drugie śniadanie:- Kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera,- 1 pomidor.Obiad:- Gotowane mięso z piersi kurczaka (15 dag) z warzywami.Przepis - 15 dag mięsa z piersi kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki masła - Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić; warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie, wyjąć, osączyć; do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso, ugotować, wyjąć na talerz, obłożyć warzywami; na wierzchu położyć kawałek masła. - 1 szklanka soku z buraka i jabłek rozcieńczonego wodą mineralną.Kolacja:- Pieczone jabłko bez dodatków.Dzień czwartyŚniadanie:- Jajecznica z 2 białek i 1 żółtka,- Kromka pełnoziarnistego chleba.Drugie śniadanie:- Kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego.Obiad:- Ryba ze szpinakiemPrzepis - 20 dag ryby (dorsz, tołpyga, mintaj), garść liści świeżego szpinaku, sól, 1/2 strąka papryki, łyżeczka oleju, 1/2 cytryny - Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny; szpinak umyć, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, odcedzić, skropić sokiem z cytryny zmieszanym z olejem; rybę ugotować na parze, położyć na szpinaku, posypać kawałkami papryki.- 1 ziemniak,- 1 jabłko.Kolacja:- Sałatka jarzynowa z majonezem light.Dzień piątyŚniadanie:- 3 łyżki płatków owsianych,- 1 szklanka odtłuszczonego mleka 0,5%.Drugie śniadanie:- Pomidor lub kilka rzodkiewek.Obiad:- Zupa jarzynowa z ziemniakiem,- Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami.Przepis - 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz - Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; połączyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalać wrzątkiem, po upływie 3 minut osączyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawinąć; ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić, sosem polać gołąbki.Kolacja:- 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy lub szynki drobiowej,- 1 kromka chrupkiego pełnoziarnistego chleba,- Pół ogórka.
zymt