Składniki:
1 spory kurczak,
0.5 szkl. ryżu parabolicznego,
10 dkg szynki wędzonej w normalnych plasterkach,
3 wątróbki drobiowe,
20 dkg pieczarek,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki masła,
1 kostka rosołowa,
szczypta papryki,
sól,
pieprz,
olej.
Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić, wrzucić opłukany ryż; wymieszać.
Chwilkę potrzymać na ogniu i zalać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostką rosołową.
Przykryć i od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu 20 min.
Umyte pieczarki pokroić w plasterki, szynkę na kwadraciki.
Wątróbkę zaś opłukać i oczyścić.
W rondelku rozgrzać resztę masła, usmażyć na nim wątróbki, wyjąć i pokroić.
Pokroić, odłożyć.
Na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki, dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze chwilę.
Zdjąć z ognia i dodać wątróbkę, przyprawić dosyć mocno papryką i pieprzem i solą.
Dodać ryż, wymieszać i przestudzić.
Wrzucić jajko, wymieszać dokładnie.
Kurczaka też dokładnie umyć, osuszyć i nadziać farszem.
Otwór zszyć bawełnianą nicią.
Ułożyć przygotowane mięso w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok. 1.5 h.
W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.
tatanka.com