Kurczak faszerowany ryżem.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 spory kurczak,

 

0.5 szkl. ryżu parabolicznego,

 

10 dkg szynki wędzonej w normalnych plasterkach,

 

3 wątróbki drobiowe,

 

20 dkg pieczarek,

 

1 cebula,

 

1 jajko,

 

4 łyżki masła,

 

1 kostka rosołowa,

 

szczypta papryki,

 

sól,

 

pieprz,

 

olej.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić, wrzucić opłukany ryż; wymieszać.

 

Chwilkę potrzymać na ogniu i zalać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostką rosołową.

 

Przykryć i od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu 20 min.

      

Umyte pieczarki pokroić w plasterki, szynkę na kwadraciki.

 

Wątróbkę zaś opłukać i oczyścić.

 

W rondelku rozgrzać resztę masła, usmażyć na nim wątróbki, wyjąć i pokroić.

 

Pokroić, odłożyć.

 

Na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki, dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze chwilę.

 

Zdjąć z ognia i dodać wątróbkę, przyprawić dosyć mocno papryką i pieprzem i solą.

 

Dodać ryż, wymieszać i przestudzić.

 

Wrzucić jajko, wymieszać dokładnie.

      

Kurczaka też dokładnie umyć, osuszyć i nadziać farszem.

 

Otwór zszyć bawełnianą nicią.

 

Ułożyć przygotowane mięso w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok. 1.5 h.

 

W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin