Kurczak z papryką i oliwkami.
1 kurczak, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, ½ kg pomidorów, 2 papryki zielone, 2 papryki czerwone, 7 oliwek zielonych bez pestek, 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Papryki umyć, osączyć, ułożyć na blasze lub na ruszcie, wstawić na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C i opiec. Przestudzić, obrać ze skórki, przekroić oczyścić z pestek i pokroić na paski. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić i usunąć pestki. Kurczaka oczyścić, umyć, osączyć a następnie pokroić na części (wyjąć kość grzbietową wraz z szyjką i kuperkiem). W naczyniu rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić na niej porcję kurczaka. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić paprykę i dusić 15 min, odstawić. Dodać kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, pieprz, sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Pod koniec duszenia dodać oliwki.
tatanka.com