Potrawa z Gruzji sk�adniki 4 udka z kurczaka 25 g klarowanego mas�a (ostatecznie mo�e by� zwyk�e) ew. oliwa 3 spore cebule 1 �y�eczka imbiru w proszku 1 p�aska �y�eczka ostrej papryki (lub troch� mniej) 1 p�aska �y�eczka cynamonu 6 ut�uczonych go�dzik�w lub 1 �y�eczki mielonych gar�� orzech�w w�oskich 50 ml octu z czerwonego wina 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub ciep�ej wody 1 �y�eczka soli 1/4 �y�eczki suszonego cz�bru (w oryginale 1 �y�eczka kondari � gruzi�skiej odmiany cz�bru) 3 �y�ki drobno posiekanej natki kolendry 3 �y�ki drobno posiekanej natki pietruszki kilka listk�w bazylii, posiekanych kilka ga��zek koperku, posiekanych spos�b przygotowania 1. Udka kurczaka umy�, osuszy� papierowym r�cznikiem, przekroi� na dwie cz�ci. Je�li kurczak by� t�usty, odkroi� t�uszcz i stopi� na du�ej patelni, je�li t�uszczu nie ma � wla� dwie �y�ki oliwy, doda� po�ow� mas�a. Na rozgrzanym t�uszczu usma�y� kurczaka, a� sk�rka b�dzie rumiana i mocno przypieczona (oko�o 10 minut). 2. Orzechy ut�uc, przepu�ci� przez maszynk� lub zmieli� w blenderze, rozetrze� z octem, 2 �y�kami kolendry i 2 �y�kami natki, rozprowadzi� winem lub wod�. Cebul� bardzo drobno pokroi�. W rondlu rozgrza� reszt� mas�a, w�o�y� cebul�, sma�y� 2 minuty na mocnym ogniu. Doda� imbir, papryk�, cynamon i go�dziki, sma�y� jeszcze chwil�. Zmniejszy� ogie�, w�o�y� kawa�ki sma�onego kurczaka, wla� t�uszcz z patelni, sos orzechowy, wsypa� cz�ber i s�l. Ca�o�� dusi� na s�abym ogniu 20-30 minut. 3. Gotowe danie posypa� mieszan� zielenin� (koperkiem, bazyli� oraz reszt� pietruszki i kolendry). Bez bazylii mo�na si� obej��, bez natki i kolendry nie. Guruli je si� z chlebem (�apami, bez �adnych sztu�c�w) � w oryginale to chleb kukurydziany, bardzo dobrze pasuj� chlebki pita, mo�e by� zwyk�a bagietka. Do popijania rekomenduj� czerwone wytrawne wino lub zsiad�e mleko/ jogurt naturalny, ubity p� na p�l z wod� i odrobin� zieleniny, dobrze sch�odzony. dodatkowe informacje Ocet winny mo�na zast�pi� syropem z kwa�nych granat�w lub kwa�nym przecierem z mirabelek.
tatanka.com