kurczak w sosie orzechowym z mniam.txt

(2 KB) Pobierz
Potrawa z Gruzji
sk�adniki
4 udka z kurczaka
25 g klarowanego mas�a (ostatecznie mo�e by� zwyk�e)
ew. oliwa
3 spore cebule
1 �y�eczka imbiru w proszku
1 p�aska �y�eczka ostrej papryki (lub troch� mniej)
1 p�aska �y�eczka cynamonu
6 ut�uczonych go�dzik�w lub 1 �y�eczki mielonych
gar�� orzech�w w�oskich
50 ml octu z czerwonego wina
50 ml czerwonego wytrawnego wina lub ciep�ej wody
1 �y�eczka soli
1/4 �y�eczki suszonego cz�bru (w oryginale 1 �y�eczka kondari � gruzi�skiej odmiany
cz�bru)
3 �y�ki drobno posiekanej natki kolendry
3 �y�ki drobno posiekanej natki pietruszki
kilka listk�w bazylii, posiekanych
kilka ga��zek koperku, posiekanych
spos�b przygotowania
1. Udka kurczaka umy�, osuszy� papierowym r�cznikiem, przekroi� na dwie cz�ci. Je�li
kurczak by� t�usty, odkroi� t�uszcz i stopi� na du�ej patelni, je�li t�uszczu nie
ma � wla� dwie �y�ki oliwy, doda� po�ow� mas�a. Na rozgrzanym t�uszczu usma�y� kurczaka,
a� sk�rka b�dzie rumiana i mocno przypieczona (oko�o 10 minut).
2. Orzechy ut�uc, przepu�ci� przez maszynk� lub zmieli� w blenderze, rozetrze� z
octem, 2 �y�kami kolendry i 2 �y�kami natki, rozprowadzi� winem lub wod�. Cebul�
bardzo drobno pokroi�. W rondlu rozgrza� reszt� mas�a, w�o�y� cebul�, sma�y� 2 minuty
na mocnym ogniu. Doda� imbir, papryk�, cynamon i go�dziki, sma�y� jeszcze chwil�.
Zmniejszy� ogie�, w�o�y� kawa�ki sma�onego kurczaka, wla� t�uszcz z patelni, sos
orzechowy, wsypa� cz�ber i s�l. Ca�o�� dusi� na s�abym ogniu 20-30 minut.
3. Gotowe danie posypa� mieszan� zielenin� (koperkiem, bazyli� oraz reszt� pietruszki
i kolendry). Bez bazylii mo�na si� obej��, bez natki i kolendry nie. Guruli je si�
z chlebem (�apami, bez �adnych sztu�c�w) � w oryginale to chleb kukurydziany, bardzo
dobrze pasuj� chlebki pita, mo�e by� zwyk�a bagietka. Do popijania rekomenduj� czerwone
wytrawne wino lub zsiad�e mleko/ jogurt naturalny, ubity p� na p�l z wod� i odrobin�
zieleniny, dobrze sch�odzony.
dodatkowe informacje
Ocet winny mo�na zast�pi� syropem z kwa�nych granat�w lub kwa�nym przecierem z mirabelek.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin