Pączki.doc

(20 KB) Pobierz
Pączki

Pączki

 

-        10 żółtek

-        10dkg drożdży

-        10dkg masła

-        1kg mąki

-        ½ litra mleka

-        10 łyżek cukru

-        (można dodać jakiś zapach/aromat)

 

Zrobić rozczyn z mleka, drożdży, cukru i mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i powoli dodać do rozczynu razem z żółtkami.

Wyrośnięte ciasto należy wyrobić i smażyć.

 

 

Biszkopt

 

5 jaj (oddzielić żółtko od białka)

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej

Szczypta proszku do pieczenia

 

Białko ubić, dodać cukier, dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę delikatnie mieszając i szczyptę proszku do pieczenia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin