Z mięsa i drobiu
Olej wymieszaj z sokiem z ananasów, dodaj musztardę oraz sól. Do tak przygotowanej marynaty włóż umyte skrzydełka. Odstaw do lodówki na 3 godz. Skrzydełka grilluj na niewielkim żarze, smażąc po około 15 min z każdej strony.
· 1 kg skrzydełek z kurczaka
· 1 puszka ananasów
· 1 łyżeczka musztardy
· 6 łyżek oleju
· przyprawy: sól
Plastry polędwicy opłucz, nasmaruj olejem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem. Wstaw do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu z lodówki grilluj polędwicę po 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem.
· 4 plastry polędwicy wołowej
· 3 ząbki czosnku
· 3-4 łyżki oleju
· przyprawy: sól, pieprz
Olej wymieszaj z ketchupem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Mięso umyj, podziel na 4 kotlety. Rozbij tłuczkiem. Włóż do przygotowanej marynaty i wstaw do lodówki na 4 godz. Następnie smaż na rozgrzanym ruszcie po 12 min z każdej strony.
· 800 g karkówki bez kości
· 4 łyżki oleju
· 6 łyżek ketchupu
· 5 ząbków czosnku
· przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, jałowiec (4 ziarnka)
Cebulę pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Wymieszaj olej z wszystkimi przyprawami, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Mięso umyj, pokrój na 4 kotlety, rozbij delikatnie tłuczkiem i włóż do przygotowanej marynaty. Odstaw do lodówki na 6 godz. Smaż na grillu po 10 min. z każdej strony.
· 800 g rostbefu bez kości
· 2 średnie czerwone cebule
· 2 ząbki czosnku
· przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
Bułkę namocz w mleku. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i na wolnym ogniu podsmaż pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Przypraw solą. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki. Z wcześniej przygotowanego mięsa formuj średniej wielkości kotlety i w każdym z nich zrób głęboki dołek. Tak przygotowane kotlety smaż na grillu przez około 15 min, co jakiś czas obracając. Po usmażeniu wydrążone gniazda wypełniaj podsmażonym farszem paprykowym.
· 700 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
· 1 czerstwa bułka
· ½ papryki czerwonej
· ½ papryki zielonej
· ½ papryki żółtej
· ½ pęczka natki pietruszki
· 1 średnia cebula
· 100 ml mleka
· 1 jajko
· 1 łyżeczka margaryny
· przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz biały
Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Udka opłucz pod bieżącą wodą i obtocz je w marynacie. Wstaw do lodówki na 2 godz. Smaż na grillu przez ok. 30 min często obracając.
· 1 kg udek z kurczaka
· 2 łyżki soku z cytryny
· 2 łyżki miodu
Pomidory wrzuć do garnka wraz z zalewą i zagotuj, dodaj sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotuj przez około 10 min ciągle mieszając. Po ostygnięciu całość dokładnie zmiksuj.
Do tak przygotowanego sosu włóż piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 2 godz. Układaj na grillu i piecz po 15 min z każdej strony. Podczas grillowania polewaj mięso wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
· 4 piersi z kurczaka
· 1 puszka pomidorów w zalewie bez skórki
· 1 cebula
· 1 łyżeczka masła
· 2 łyżki sosu sojowego
· przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Mielone mięso dobrze wymieszaj z jajem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżeczką przyprawy do gyrosu, a także solą i pieprzem. Tak przygotowaną, dobrze wyrobioną masę formuj na długich wykałaczkach w podłużne kształty. Następnie smaż na grillu, obracając, przez około 15 min. Mięso możesz podawać z dipem czosnkowym.
· 700 g mięsa mielonego wieprzowego
· przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosu
Przygotuj marynatę, dokładnie mieszając sos sojowy, musztardę i przyprawy. Żeberka umyj i nasmaruj przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po upływie tego czasu połóż żeberka na grill i smaż około 25 min, często przewracając.
· 1 kg żeberek wieprzowych
· 4 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka musztardy
· przyprawy: sól, pieprz, pieprz Cayenne
W szklanym naczyniu jogurt naturalny połącz z musztardą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Do tak przygotowanej zalewy włóż umyte i osuszone piersi z kurczaka. Wstaw do lodówki na 2 godz. Następnie układaj na rozgrzanym grillu i smaż z każdej strony po około 15 min. Podczas pieczenia często smaruj marynatą.
· 500 ml jogurtu naturalnego
· 1 ząbek czosnku
· przyprawy: przyprawa do kurczaka, 1 łyżeczka curry
Olej wymieszaj z tabasco i przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty włóż umyte skrzydełka. Odstaw do lodówki na 2 godz. Skrzydełka grilluj na niewielkim żarze i smaż po ok. 15 min z każdej strony.
· 5-6 łyżek oleju
· 1 łyżeczka tabasco
· przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka
Przygotuj farsz ze szpinaku: Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, dodaj rozmrożony szpinak, sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj jedno żółtko. Piersi z kurczaka opłucz, delikatnie rozklep tłuczkiem.
Na każdą rozklepaną pierś wyłóż ¼ część szpinaku i rozsmaruj równomiernie. Tak posmarowane filety zawijaj w rulony. Każdy z nich zawiń w folię aluminiową wcześniej wysmarowaną niewielką ilością masła. Ułóż na grillu i smaż, często obracając przez około 30 min. Przed podaniem każdą roladkę rozwiń z folii.
· 150 g szpinaku mrożonego w liściach
· 2 łyżeczki masła
· 1 żółtko
Przygotuj marynatę z oleju i przypraw. Karkówkę opłucz i pokrój na 4 plastry. Mięso włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu wyłóż na grill i smaż przez ok. 15 min, od czasu do czasu obracając.
· 800 karkówki wieprzowej bez kości
· przyprawy: zioła prowansalskie, świeża bazylia, sól, pieprz, papryka czerwona słodka
Do oleju dodaj przyprawy: pieprz biały, pieprz czarny, sól, posiekany czosnek i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Karkówkę podziel na 4 kotlety i włóż do marynaty. Wstaw do lodówki na 2 godz. Po wyciągnięciu z marynaty na każdym kotlecie ułóż po dwa plastry boczku i przypnij małymi wykałaczkami. Tak przygotowane kotlety połóż na ruszt i grilluj przez około 20 min, co jakiś czas przewracając. Po ściągnięciu z grilla na wystające wykałaczki nabij oliwki w dwóch kolorach.
· 700 g karkówki wieprzowej bez kości
· 200 g boczku wędzonego w plastrach
· 2 łyżki musztardy
· 100 ml oleju
· oliwki zielone i czarne
Olej i ocet wymieszaj z przyprawami i odsączonym z zalewy pieprzem zielonym. Mięso umyj, podziel na 4 plastry, włóż do marynaty i odstaw do lodówki na 1 godz. 30 min. Wyjęte z marynaty mięso smaż na rozgrzanym grillu po 7 min z każdej strony.
· 800 g szynki wieprzowej bez kości
· 1 łyżka octu winnego
· pieprz zielony w zalewie
· przyprawy: sól, przyprawa do grilla
Kiełbasę pokrój w 2-centymetrowe plasterki, cebulę pokrój w ćwiartki. Nakłuwaj kiełbasę i cebulę na patyki szaszłykowe. Piecz na grillu przez ok. 10 min, często obracając. Szaszłyki proponujemy przyprawić słodką papryką i majerankiem.
· 600 g kiełbasy śląskiej
· 3 średnie cebule
· przyprawy: słodka papryka, majeranek
Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oleju i przyprawy do grilla. Zamocz mięso i wstaw do lodówki na 2 godz. W międzyczasie pokrój paprykę w dużą kostkę (2 cm x 2 cm). Cebulę pokrój na ćwiartki. Na patyki szaszłykowe nabijaj na przemian kawałki mięsa, papryki i cebuli. Smaż na grillu przez około 25 min, często obracając.
· 500 g szynki wieprzowej
· 2 średnie cebule
· 4–5 łyżek oleju
· przyprawy: przyprawa do grilla
...
grazyna_k74