Z mięsa i drobiu.doc

(66 KB) Pobierz
Z mięsa i drobiu

Z mięsa i drobiu

 

1. Ananasowe skrzydełka

Sposób przyrządzania:

Olej wymieszaj z sokiem z ananasów, dodaj musztardę oraz sól. Do tak przygotowanej marynaty włóż umyte skrzydełka. Odstaw do lodówki na 3 godz. Skrzydełka grilluj na niewielkim żarze, smażąc po około 15 min z każdej strony.

Składniki:

·         1 kg skrzydełek z kurczaka

·         1 puszka ananasów

·         1 łyżeczka musztardy

·         6 łyżek oleju

·         przyprawy: sól

 

 

2. Grillowany befsztyk z polędwicy wołowej

Sposób przyrządzania:

Plastry polędwicy opłucz, nasmaruj olejem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem. Wstaw do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu z lodówki grilluj polędwicę po 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem.

Składniki:

·         4 plastry polędwicy wołowej

·         3 ząbki czosnku

·         3-4 łyżki oleju

·         przyprawy: sól, pieprz

 

3. Karkówka wieprzowa w marynacie z ketchupu

Sposób przyrządzania:

Olej wymieszaj z ketchupem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Mięso umyj, podziel na 4 kotlety. Rozbij tłuczkiem. Włóż do przygotowanej marynaty i wstaw do lodówki na 4 godz. Następnie smaż na rozgrzanym ruszcie po 12 min z każdej strony.

 

Składniki:

·         800 g karkówki bez kości

·         4 łyżki oleju

·         6 łyżek ketchupu

·         5 ząbków czosnku

·         przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, jałowiec (4 ziarnka)

 

3. Kotlety po toskańsku

Sposób przyrządzania:

Cebulę pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Wymieszaj olej z wszystkimi przyprawami, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Mięso umyj, pokrój na 4 kotlety, rozbij delikatnie tłuczkiem i włóż do przygotowanej marynaty. Odstaw do lodówki na 6 godz. Smaż na grillu po 10 min. z każdej strony.

Składniki:

·         800 g rostbefu bez kości

·         2 średnie czerwone cebule

·         2 ząbki czosnku

·         4 łyżki oleju

·         przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn

 

4. Kotleciki mielone z farszem paprykowym

Sposób przyrządzania:

Bułkę namocz w mleku. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i na wolnym ogniu podsmaż pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Przypraw solą. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki. Z wcześniej przygotowanego mięsa formuj średniej wielkości kotlety i w każdym z nich zrób głęboki dołek. Tak przygotowane kotlety smaż na grillu przez około 15 min, co jakiś czas obracając. Po usmażeniu wydrążone gniazda wypełniaj podsmażonym farszem paprykowym.

Składniki:

·         700 g mięsa mielonego wołowo-
-wieprzowego

·         1 czerstwa bułka

·         ½ papryki czerwonej

·         ½ papryki zielonej

·         ½ papryki żółtej

·         ½ pęczka natki pietruszki

·         1 średnia cebula

·         100 ml mleka

·         1 jajko

·         1 łyżeczka margaryny

·         przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz biały

 

5. Miodowe udka z kurczaka

Sposób przyrządzania:

Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Udka opłucz pod bieżącą wodą i obtocz je w marynacie. Wstaw do lodówki na 2 godz. Smaż na grillu przez ok. 30 min często obracając.

Składniki:

·         1 kg udek z kurczaka

·         2 łyżki soku z cytryny

·         2 łyżki miodu

·         przyprawy: sól, pieprz

 

6. Miodowo-pomidorowe piersi z kurczaka

Sposób przyrządzania:

Pomidory wrzuć do garnka wraz z zalewą i zagotuj, dodaj sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotuj przez około 10 min ciągle mieszając. Po ostygnięciu całość dokładnie zmiksuj.

Do tak przygotowanego sosu włóż piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 2 godz. Układaj na grillu i piecz po 15 min z każdej strony. Podczas grillowania polewaj mięso wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.

Składniki:

·         4 piersi z kurczaka

·         1 puszka pomidorów w zalewie bez skórki

·         1 cebula

·         1 łyżeczka masła

·         2 łyżki sosu sojowego

·         2 łyżki miodu

·         przyprawy: sól, pieprz, bazylia

 

7. Paluszki z mięsa mielonego

Sposób przyrządzania:

Mielone mięso dobrze wymieszaj z jajem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżeczką przyprawy do gyrosu, a także solą i pieprzem. Tak przygotowaną, dobrze wyrobioną masę formuj na długich wykałaczkach w podłużne kształty. Następnie smaż na grillu, obracając, przez około 15 min. Mięso możesz podawać z dipem czosnkowym.

Składniki:

·         700 g mięsa mielonego wieprzowego

·         2 ząbki czosnku

·         1 jajko

·         przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosu

 

8. Pikantne żeberka wieprzowe

Sposób przyrządzania:

Przygotuj marynatę, dokładnie mieszając sos sojowy, musztardę i przyprawy. Żeberka umyj i nasmaruj przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po upływie tego czasu połóż żeberka na grill i smaż około 25 min, często przewracając.

Składniki:

·         1 kg żeberek wieprzowych

·         4 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżka musztardy

·         przyprawy: sól, pieprz, pieprz Cayenne

 

9. Piersi z kurczaka w zalewie jogurtowej

Sposób przyrządzania:

W szklanym naczyniu jogurt naturalny połącz z musztardą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Do tak przygotowanej zalewy włóż umyte i osuszone piersi z kurczaka. Wstaw do lodówki na 2 godz. Następnie układaj na rozgrzanym grillu i smaż z każdej strony po około 15 min. Podczas pieczenia często smaruj marynatą.

Składniki:

·         4 piersi z kurczaka

·         500 ml jogurtu naturalnego

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżeczka musztardy

·         przyprawy: przyprawa do kurczaka, 1 łyżeczka curry

 

10. Pikantne skrzydełka w papryce

Sposób przyrządzania:

Olej wymieszaj z tabasco i przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty włóż umyte skrzydełka. Odstaw do lodówki na 2 godz. Skrzydełka grilluj na niewielkim żarze i smaż po ok. 15 min z każdej strony.

Składniki:

·         1 kg skrzydełek z kurczaka

·         5-6 łyżek oleju

·         1 łyżeczka tabasco

·         przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka

 

11. Ruloniki z piersi kurczaka i szpinaku

Sposób przyrządzania:

Przygotuj farsz ze szpinaku: Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, dodaj rozmrożony szpinak, sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj jedno żółtko. Piersi z kurczaka opłucz, delikatnie rozklep tłuczkiem.

Na każdą rozklepaną pierś wyłóż ¼ część szpinaku i rozsmaruj równomiernie. Tak posmarowane filety zawijaj w rulony. Każdy z nich zawiń w folię aluminiową wcześniej wysmarowaną niewielką ilością masła. Ułóż na grillu i smaż, często obracając przez około 30 min. Przed podaniem każdą roladkę rozwiń z folii.

Składniki:

·         4 piersi z kurczaka

·         150 g szpinaku mrożonego w liściach

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżeczki masła

·         1 żółtko

·         przyprawy: sól, pieprz

 

12. Steki z karkówki wieprzowej w ziołowej marynacie

Sposób przyrządzania:

Przygotuj marynatę z oleju i przypraw. Karkówkę opłucz i pokrój na 4 plastry. Mięso włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu wyłóż na grill i smaż przez ok. 15 min, od czasu do czasu obracając.

Składniki:

·         800 karkówki wieprzowej bez kości

·         6 łyżek oleju

·         przyprawy: zioła prowansalskie, świeża bazylia, sól, pieprz, papryka czerwona słodka

 

13. Stek z karkówki wieprzowej z boczkiem wędzonym

Sposób przyrządzania:

Do oleju dodaj przyprawy: pieprz biały, pieprz czarny, sól, posiekany czosnek i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Karkówkę podziel na 4 kotlety i włóż do marynaty. Wstaw do lodówki na 2 godz. Po wyciągnięciu z marynaty na każdym kotlecie ułóż po dwa plastry boczku i przypnij małymi wykałaczkami. Tak przygotowane kotlety połóż na ruszt i grilluj przez około 20 min, co jakiś czas przewracając. Po ściągnięciu z grilla na wystające wykałaczki nabij oliwki w dwóch kolorach.

Składniki:

·         700 g karkówki wieprzowej bez kości

·         200 g boczku wędzonego w plastrach

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki musztardy

·         100 ml oleju

·         oliwki zielone i czarne

·         przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz biały

 

14. Steki z szynki wieprzowej z zielonym pieprzem

Sposób przyrządzania:

Olej i ocet wymieszaj z przyprawami i odsączonym z zalewy pieprzem zielonym. Mięso umyj, podziel na 4 plastry, włóż do marynaty i odstaw do lodówki na 1 godz. 30 min. Wyjęte z marynaty mięso smaż na rozgrzanym grillu po 7 min z każdej strony.

Składniki:

·         800 g szynki wieprzowej bez kości

·         5-6 łyżek oleju

·         1 łyżka octu winnego

·         pieprz zielony w zalewie

·         przyprawy: sól, przyprawa do grilla

 

15. Szaszłyki z kiełbasy i białej cebuli

Sposób przyrządzania:

Kiełbasę pokrój w 2-centymetrowe plasterki, cebulę pokrój w ćwiartki. Nakłuwaj kiełbasę i cebulę na patyki szaszłykowe. Piecz na grillu przez ok. 10 min, często obracając. Szaszłyki proponujemy przyprawić słodką papryką i majerankiem.

Składniki:

·         600 g kiełbasy śląskiej

·         3 średnie cebule

·         przyprawy: słodka papryka, majeranek

 

16. Szaszłyki z szynki wieprzowej przekładane papryką i cebulą

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oleju i przyprawy do grilla. Zamocz mięso i wstaw do lodówki na 2 godz. W międzyczasie pokrój paprykę w dużą kostkę (2 cm x 2 cm). Cebulę pokrój na ćwiartki. Na patyki szaszłykowe nabijaj na przemian kawałki mięsa, papryki i cebuli. Smaż na grillu przez około 25 min, często obracając.

Składniki:

·         500 g szynki wieprzowej

·         ½ papryki czerwonej

·         ½ papryki żółtej

·         ½ papryki zielonej

·         2 średnie cebule

·         4–5 łyżek oleju

·         przyprawy: przyprawa do grilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin