Kawa po marokanskuPorcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 5 min.1 lyzeczka zmielonego na pyl, palonego ziarna kawowego,1 kostka cukru,100 ml wody,1/2 lyzeczki wody rozanej.1. Na dno metalowego, bielonego tygielka wsypac zmielona kawe. Dodac cukier.Zalac 100 ml wrzatku.2. Trzymac na ogniu, dopoki na powierzchni naparu nie ukaza sie fusy. Zdjac zognia i starannie wymieszac mala lyzeczka.3. Kiedy fusy opadna na dno, napar przelac do filizanki, dodac wode rozana ipodawac.- Jakosc parzonej w ten sposob kawy, podawanej zazwyczaj w bardzo malychczarkach lub filizankach zalezy w glownej mierze od tego czy ziarno zostalorzeczywiscie zmielone na pyl. Oryginalnie, uzywa sie w tym celu specjalnychmetalowych mlynkow o wydluzonym, cylindrycznym ksztalcie. Rownie dobry efektdaje tez utluczenie palonych ziaren kawy w duzym metalowym mozdzierzu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 92.
Birdosz