Kawa po marokansku.doc

(20 KB) Pobierz
Kawa po marokansku

Kawa po marokansku

Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 5 min.
1 lyzeczka zmielonego na pyl, palonego ziarna kawowego,
1 kostka cukru,
100 ml wody,
1/2 lyzeczki wody rozanej.

1. Na dno metalowego, bielonego tygielka wsypac zmielona kawe. Dodac cukier.
Zalac 100 ml wrzatku.
2. Trzymac na ogniu, dopoki na powierzchni naparu nie ukaza sie fusy. Zdjac z
ognia i starannie wymieszac mala lyzeczka.
3. Kiedy fusy opadna na dno, napar przelac do filizanki, dodac wode rozana i
podawac.
- Jakosc parzonej w ten sposob kawy, podawanej zazwyczaj w bardzo malych
czarkach lub filizankach zalezy w glownej mierze od tego czy ziarno zostalo
rzeczywiscie zmielone na pyl. Oryginalnie, uzywa sie w tym celu specjalnych
metalowych mlynkow o wydluzonym, cylindrycznym ksztalcie. Rownie dobry efekt
daje tez utluczenie palonych ziaren kawy w duzym metalowym mozdzierzu.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 92.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin