ciasto kokosow 2.doc

(21 KB) Pobierz

CIASTO KOKOSOWE I

 

Składniki:

- 1/2 l śmietany,

- 2 paczki wiórek kokoosowych,

- 1 szklanka cukru,

- 5 jajek,

- kostka margaryny,

- 1/2kg mąki,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Jak przyrządzić?

Masa: śmietanę ,wiórki i 1/2 szklanki cukru zagotowac i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać pianę z 5 białek.

 

Ciasto: margarynę,1/2 kg mąki,1/2 szklanki cukru,5 żółtek i proszek do pieczenia zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozłożyć na przygotowanej blasze, a następnie rozłożyc masę. Wierzch potarkować pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w temp 170 stopni.

 

Czas przygotowania:

Ok 50 min (lepiej żeby ciasto było odrobinę przyrumienione na wierzchu).

 

CIASTO KOKOSOWE II

 

Składniki:

Ciasto biszkopt:

- 4 jajka

- 1 szklanka mąki

- niepełna szklanka cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżka octu

 

Masa:

- mąka karpatka

- pół litra mleka

- 20 dag margaryny

 

Posypka:

- łyżka oleju

- paczka wiórków kokosowych

- 2 łyżki cukru

 

Jak przyrządzić?

CIASTO: Odzielić żółtka i białka. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Białka ubić z cukrem. Dodać pianę z żółtek, a następnie mąkę. Piec 30 min w 220 stopniach.

MASA: przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto.

POSYPKA: Usmażyć wiórki z cukrem na złocisty kolor. Rozsypać na masę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin