•1/2 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych, mogą być z poptzedniego dnia
•3 cebule
•0,50 kg mięsa mielonego
•25 dag pieczarek
•2 jajka
• 200 ml śmietany 30%
•ser żółty starty
• przyprawy
• mogą być jakieś inne warzywa
Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki. Cebulę drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczy razem z mięsem mielonym i pieczarkami. Układamy warstwami ziemniaki, farsz, warzywa ziemniaki…)
Z jaj i śmietany przygotowujemy sos i polewamy nim składniki w naczyniu.
Całość posypujemy gęsto żółtym serem i wstawiamy zamknięte do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy ok 25 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ok 5 minut aby przyrumienić ser.
robaczek_1976