Ziemniaczana zapiekanka .doc

(149 KB) Pobierz

Ziemniaczana zapiekanka

1/2 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych, mogą być z poptzedniego dnia

3 cebule

0,50 kg mięsa mielonego

25 dag pieczarek

2 jajka

• 200 ml śmietany 30%

ser żółty starty

przyprawy

• mogą być jakieś inne warzywa

 

Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki. Cebulę drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczy razem z mięsem mielonym i pieczarkami. Układamy warstwami ziemniaki, farsz, warzywa ziemniaki…)

Z jaj i śmietany przygotowujemy sos i polewamy nim składniki w naczyniu.

Całość posypujemy gęsto żółtym serem i wstawiamy zamknięte do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni.

Pieczemy ok 25 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ok 5 minut aby przyrumienić ser.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin